Varningen: Hundar kan förgiftas i vattnet

Det rådande vädret med svaga vindar har satt fart på algblomningen i södra Östersjön. Nu är det extra viktigt att hundägare håller koll eftersom blågröna alger är väldigt giftiga för hundar. 

delningar

Varje år dör ett antal hundar av algförgiftning. Sommarens stora faror är blågröna alger – de kan innehålla gifter som påverkar nervsystemet och levern.

– Ett bra tips är att alltid ha färskvatten med sig och se till att hunden inte dricker sjövatten. Låt inte heller hunden äta sjögräs eller bada i grumligt vatten, säger veterinär Ylva Trygger i ett pressmeddelande från försäkringsbolaget Svedea. 

En hund som fått i sig giftiga alger kan få symtom som diarré, kräkningar, leverskador, kramper och få svårt att andas. Vid förgiftning kan hundens tillstånd bli livshotande.

– Tror du att hunden fått i sig alger som innehåller gift är det viktigt att åka till veterinären. Om hunden har badat i ett riskområde kan det vara bra att först skölja hundens päls med rent vatten så att den inte slickar i sig mer gift från vattnet på päls och tassar. Allra helst ska du schamponera hunden noggrant flera gånger. Därefter tar du hunden till veterinär så snabbt som möjligt, säger Ylva Trygger.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.