Tjejjouren i Ronneby förstärker personalstyrkan: "Var för tungrott"

Från vänster: Emma Jonasson, Stephanie Holmberg, Johanna Mathisson, Sara Petersson. Foto: Privat.

Under en kväll i veckan har tjejer möjlighet att chatta anonymt med jouren om saker som tynger dem.

delningar

Tjejouren Rut i Ronneby är en förening som startades 2012 för att stödja och stärka unga tjejer som bor i och omkring Ronneby. Varje söndag mellan klockan 18-21 kan man anonymt chatta med tjejerna på jouren. Det går även att få stöd via mejl.

Under föreningens årsmöte i januari såg man över sitt schema för chatten och märkte då att det behövdes mer personal för att kunna hjälpa de som hör av sig till jouren.

– Vi såg att det skulle bli rätt tungrott för den personal som fanns, säger Johanna Mathisson, ordförande på tjejjouren Rut i Ronneby.

För att knyta till sig fler tjejer till jouren började man hålla informationsträffar och man har även varit väldigt synlig på sociala medier.

– Från vår originalstyrka var vi fem stycken och nu håller vi på att utbilda 6-7 stycken tjejer till. Inom 1-2 veckor kommer de nya tjejerna var redo att börja jobba, säger Johanna Mathisson.

Innan de nya tjejerna börjar arbeta i skarpt läge har man även haft rollspel, där de mer erfarna jourmedlemmarna har spelat tjejer som sökt stöd via chatten.

De tjejer som hör av sig till jouren har alla olika typer av bekymmer och problem. Det kan handla om frågor kring kärlek och sexuella relationer men även om tyngre frågor som suicidala tankar och sexuella övergrepp.

– Vi har sett en ökning av samtal kring sexuella övergrepp från tjejer i olika åldrar. Vårt jobb är att lyssna och stärka tjejen att själv våga ta steget att själv uppsöka en professionell hjälp, säger Johanna Mathisson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar