Ojämn fördelning av antalet adhd-diagnoser i landet

Så ligger Blekinge till jämfört med övriga län.

delningar

Mellan 2007 och 2017 ökade antalet adhd-diagnoser sjufaldigt. Men den kraftiga ökningen är inte särskilt jämt fördelat över landet. Ett exempel på det är att fyra gånger större andel av befolkningen i Gävleborgs län fick diagnosen jämfört med Skåne under 2017, enligt siffror från Socialstyrelsen.

– Vi har fått ett uppdrag av regeringen att utreda de här skillnaderna och kommer att presentera en rapport i slutet av juni, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Det var först under början av 2000-talet som diagnosen adhd började användas i större utsträckning. Från 2007 till 2017 ökade antalet diagnoser av hyperaktivitetsstörning per år inom den specialiserade öppenvården från nära 12.000 till närmare 86.000.

– Rimligen kommer antalet diagnoser att plana ut. Det har skett en avmattning de senaste åren, men ännu ser vi inget "steady state"-läge, säger Peter Salmi till Nyhetsbyrån Siren.

Den kraftiga ökningen beror enligt Socialstyrelsen på att man tidigare har underdiagnostiserat tillståndet.

– Kunskapen och medvetenheten har blivit bättre och i samband med det har man tillfört resurser till vården så att man kan utreda fler barn och vuxna, säger Peter Salmi till Nyhetsbyrån Siren.

Tittar man på statistiken finns det anmärkningsvärda regionala skillnader. I Skåne sattes 376 diagnoser per 100.000 invånare 2017, vilket är fyra gånger färre än i Stockholm och Gävleborg. Den högsta siffran i landet har Gotland med 1.472 diagnoser per 100.000 invånare år 2017.

Blekinge placerar sig i mitten bland länen med 780 adhd-diagnoser per 100.000 invånare under 2017.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar