Kommunen slarvade med löner – ”Allt tyder på att det pågått en längre tid”

Miljontals kronor i lön har betalats ut felaktigt: "Det är omöjligt att säga en exakt siffra men det rör sig om miljonbelopp".

delningar

På grund av felinställningar i personalsystemen och regelstridiga schemaläggningar har Karlskrona kommun betalat ut miljontals kronor i felaktiga löner. Värst drabbade är funktionsstöds- och socialförvaltningarna.

Nu på torsdagen har kommunen kallat till två presskonferenser. Den första startade klockan 10.30 där granskningsrapporten presenterats av revisionens ordförande Birgitta Ståhl och vice ordförande Mats Nilsson. 24Blekinge var på plats.

– Vi ser en topp men om det finns ett isberg under, det vet vi inte, säger Mats Nilsson om kostnaderna under presskonferensen.

– Det är omöjligt att säga en exakt siffra men det rör sig om miljonbelopp, säger Mats Nilsson.

Brister i kontrollen och tillsynen av löneutbetalningar har gjort att Karlskrona kommun betalat ut löner till anställda – trots att de aktuella personerna redan slutat jobba på kommunen.

Jouranställda på Socialförvaltningen schemaläggs även kortare tid än vad de får betalt för och kaoset med felaktig lönehantering har pågått under lång tid, visar en granskning som SVT Nyheter Blekinge har gjort.

– Löneavdelninge har försökt att komma till rätta med detta men har inte haft kraft och ork att nå ända fram. Nu känns det bra att vi har fått en fullödig och välgjord granskning, säger Birgitta Ståhl på presskonferensen.

Det kommunen nu måste bli bättre på är att riskutvärdera, ha extra utbildning för chefer, tydliggöra de olika rollerna, utreda arbetsrutiner och tillsätta utredningar av bland annat semesterlöneskulder, står det i rapporten.

Den andra presskonferensen kommer att hållas klockan 13.15 där kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S) och kommundirektör Carl-Martin Lanér kommenterar rapporten.

 

”Baserat på de uppgifter vi har tagit del av har felen i sitt ursprung i flera faktorer såsom ett bristfälligt lönesystem, bristfälliga rutiner och kontroller samt att bristfälliga underlag inkommer från ansvariga chefer till löneavdelningen”, står det i revisionens granskningsrapport.

”Vidare anser vi att merparten av de fel som påträffats inte är slumpmässiga utan kommer att vara återkommande i sådant fall att kommunen löneprocess inte höjs kvalitetsmässigt.”

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.