Biblioteken ska öka sin digitala kompetens

Foto bibliotek: Roland Magnusson / Foto Jack Werner: Kate Gabor. / Foto Brit Stakston: Lena Dahlström

"Biblioteken spelar en avgörande roll för att stärka medborgarnas kompetens i ett samtida och framtida digitalt samhälle"

delningar

På tisdag nästa vecka samlas 80 procent av all personal på folkbiblioteken i Blekinge och Kronoberg för att öka sin digitala kompetens.

Detta görs för att biblioteken ska kunna hjälpa människor att bli digitalt delaktiga för att kunna delta i samhället.

- Digital kompetens är förmågan att kunna navigera i vårt moderna digitala samhälle. Det är inte bara teknisk kunskap om program och utrustning. Det handlar om hur man förhåller sig till information, hur man kommunicerar och utnyttjar digitala verktyg för att förenkla sin analoga vardag. Saker som problemlösning, sök- och källkritik och publicering, säger Kristina Hedberg, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg i ett pressmeddelande.

- Biblioteken spelar en avgörande roll för att stärka medborgarnas kompetens i ett samtida och framtida digitalt samhälle - som ställer stora krav på just det. Därför behöver bibliotekspersonalen själva stå stadigt i sin kunskap för att kunna möta samhällets och medborgarnas behov, säger Weine Sundell på Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg i ett pressmeddelande.

Sammanlagt är det omkring 200 konferensdeltagare som bland annat kommer att möta Brit Stakston och Jack Werner, två välkända digitala expert, journalister och författare.

Brit Stakston kommer att föreläsa om demokratin, digitalisering samt bibliotekens roll och Jack Werner kommer att tala om källkritik.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar