KHK:s stora förhoppning – en ny ishall

"Vi kan inte ta emot alla som vill börja spela".

Konrad Olsson

Kl.17:02, 12 september, 2017

2 bilder
  • NKT Arena i Karlskrona. Foto: Mattias Nilsson & Bildbyrån
    NKT Arena i Karlskrona. Foto: Mattias Nilsson & Bildbyrån
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån

Under förra veckan hölls ett möte där hockeyklubbarna i Blekinge träffades i Karlskrona. Representanter från Olofströms IK, Kallinge/Ronneby IF, Mörrums GoIS och Sölvesborgs IK fanns på plats vid mötet som leddes av Karlskrona HK:s ordförande Tobias Larsson.

Med från KHK fanns även vd:n Charlotte Gustavsson, sportchefen Patric Larsson, juniortränaren Torbjörn Karlsson och Magnus Olsson som är ungdomsansvarig. Charlotte Gustavsson är relativt ny på sin post och för henne var detta första mötet med Blekinges klubbar.

– Man brukar ses några gånger på ett år. Blekinge är så pass litet att vi vill samarbeta så mycket det bara går, framförallt kring barn och ungdom. Det handlar främst om när man börjar elitsatsa att vill vi kunna fånga upp spelare som inte går elitbanan. Det är något många klubbar och städer brottas med. Vi har en dialog om hur vi vill förbättra förhållandena för dem. Sedan diskuterade vi allt från TV-pucken till A-lag, säger Gustavsson.

Det är inte många år sedan klubbarna låg på ungefär samma nivå. Sedan dess har Karlskrona klättrat upp i SHL, vilket har ändrat dynamiken i länet.

– Då var det rivalitet mellan lagen men nu är det annorlunda med ett lag i SHL. Dialogen är väldigt bra nu jämfört med hur det var i början när Karlskrona tog kliven – just på grund av historien då man är van att fajtas. Alla klubbar måste sätta på sig Blekingehatten och se vad som är bäst, säger Gustavsson.

Fokus har varit på barn och ungdomarna eftersom det är en utmaning med med träningstider på de isytor som finns i Blekinge. I Karlskrona finns konståkning och därför finns det en stor förhoppning om att få tredje isyta för att ge talangerna fler istider.

– På grund av det är det viktigare än någonsin att vi samarbetar och slussar in ungdomar. Jag var i Ö-vik tidigare och där det jag tror vi hade sju isytor. Då är det inte ens lika stort som Karlskrona. Vår ordförande har pratat med kommunen och vi ligger inte med i den närmsta treårsplanen. Sedan vet jag inte hur flexibla det är. Vi kan inte ta emot alla som vill börja spela i unga åldrar och det är fruktansvärt tråkigt för vi vill att alla som vill ska kunna spela. Alla kan inte bli SHL-spelare men jag tycker det är en rättighet att få vara med och göra det som polarna gör. Så mera is till Blekinge, säger Gustavsson.

Hon berättar att klubben har slutat marknadsföra sig mot barn för att fler ska börja spela hockey. Många barn hamnade på kölistor och eftersom infrastrukturen sätter stopp.

– Skulle vi bara få en isyta i Karlskrona skulle det hjälpa både oss och konståkningen enormt. Nu är det huggsexa och vi får planera istiderna minutiöst men unga kan få träna sent på kvällen. Vill gärna få upp det till kommunen och det kan även vara en vara en privat finansiär.

Karlskrona kommun är medvetet om problematiken och att klubben gärna ser en tredje isyta. Mats Mattisson är avdelningschef för anläggningar vid kultur- och fritidsförvaltningen och berättar om läget.

– Vi har en anläggningsplan och där ligger en tredje isyta med. Där jobbar vi med en ny idrottshall och en tillbyggnad till arenan för omklädningsrum. Vi jobbar med huset ute i Lyckeby på ÖB:s gamla lokaler och har lite annat som ligger i anläggningsplanen, men det är inget som är budgeterat utan ligger i framtiden. Det är isytan, konstgräsplaner, ny simhall och lite sådant där. Det ska vi komma i gång med och göra utredningar, säger han.

Mattisson säger att han inte har några uppgifter om en eventuell kostnad för ett bygge men nämner att det finns flera andra klubbar som också hoppas på att kommunen kan hjälpa till med deras lokaler. Själva processen att ordna ett bygge är något som tar tid innan det väl är klart.

– Var vi ska lägga en simhall eller en isyta tar sin tid. Sedan ska vi få medel till det, vi ska få projekteringstillstånd, vi ska se vad det kostar och sedan ska det tas i nämnden och på kommunfullmäktige.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kedjan storsatsar i Blekinge – öppnar på flera orter

"Till hösten kommer vi att öppna vår nya enhet".

Mattias Nilsson

Kl.19:24, 20 mars, 2018

Kedjan storsatsar i Blekinge – öppnar på flera orter
Foto: Bildbyrån.

Bilbesiktningsfirman Carspect siktar mot att öppna fler stationer i länet. Redan till hösten slår man upp portarna för nya enheten vid Preem-macken i Blå port i Karlskrona och enligt regionchefen Marcus Johansson kan man komma att ytterligare utöka sin verksamhet:

– I dag har vi kontor på Ronnebyvägen i Karlskrona och Karlshamn är också en stad vi är intresserade av.

På företagets hemsida framgår det att man förutom Karlshamn även har planer på att öppna i Sölvesborg.

– Vi har våra krokar ute, säger Marcus Johansson till 24Blekinge.se.

bilbesktning-carspect

Exakt när nya stationen ska öppna i höst är för tidigt att säga men Marcus Johansson räknar med att ha totalt sex personer anställda i Karlskrona inom de närmsta åren.

– Vi finns i dag med 76 stationer i landet och har även enheter i Estland, Lettland och Polen. Vi ska öka med 10 stationer om året och när vi kommit upp i 125 räknar vi med att vara Sveriges största bilbesktningsfirma.

Carspect ägs av den finska motsvarigheten till det gamla monopolföretaget inom bilbesiktning. Monopolet bröts 2010 och i dag finns ett stort antal privata alternativ på marknaden.

–  Vår styrka är tillgängligheten. Vi satsar på ett antal mindre anläggningar på ett flertal ställen där folk rör sig, säger Marcus Johansson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Känd restaurang varnas

Hänt vid ett flertal tillfällen.

Mattias Nilsson

Kl.18:00, 20 mars, 2018

Känd restaurang varnas
Foto: Pixabay.

Restaurangen Von Halen i Olofström får nu en varning av kommunstyrelsens arbetsutskott.

Anledningen är upprepad misskötsel av ekonomin, skriver Blekinge Läns Tidning.

Det handlar dock inte om misskötsel av alkoholtillståndet och varningen kommer inte att medföra några inskränkningar av verksamheten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sexåring fick stämband skadat vid ingrepp: ”Fyra veckors lidande”

"Detta resulterade i fyra veckors lidande på sjukhuset."

Nanna Jami

Kl.15:24, 20 mars, 2018

Sexåring fick stämband skadat vid ingrepp: ”Fyra veckors lidande”
Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån.

När en sexårig flicka i Blekinge skulle få en godartad cysta borttagen råkade läkaren skada ett stämband och luftstrupen. Det framgår i en anmälan från en förälder till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. 

– Detta resulterade i fyra veckors lidande på sjukhuset, flertalet ärr, nedsatt röst samt många mardrömmar, skriver föräldern.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Öppet sammanträde för första gången

I veckan testar nämnden något nytt.

Mattias Nilsson

Kl.14:47, 20 mars, 2018

Öppet sammanträde för första gången
Foto: Arkiv.

Nu på torsdag klockan 08.30 har Utbildningsnämnden i Ronneby för första gången ett öppet sammanträde.

Platsen är Kallingesalen i Ronneby stadshus.

Vem som helst, inklusive skolklasser, har rätt att vara med under mötets gång.

Allmänheten har däremot ingen rätt att yttra sig och det är inte heller tillåtet att fotografera eller filma under sammanträdet, meddelar Ronneby kommun.

I faktarutan kan du se vilka punkter som kommer att avhandlas på mötet.

 

FaktaHär är föredragningslistan: 

1. Uppföljning av budget februari 2018. Redovisning.

2. Förslag till vägval - Kostpolicyn.

3. Information om skolvalen i grundskolan.

4. Förtydligande gällande avgiftsfri skola. Redovisning.

5. Behov av nya förskoleplatser i Ronneby kommun. Information.

6. Arbetsmiljöenkät avseende Utbildningsförvaltningen. Redovisning.

7. Skolinspektionens beslut efter tillsyn av Utbildningsnämndens verksamheter, Ronneby kommun. Rapport.

8. Personal och arbetsmiljöfrågor mars 2018.

9. Kurser och konferenser mars 2018.

10. Förvaltningschefens Rapporter mars 2018.

11. Delgivningar mars 2018.

12.Delegationer mars 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fastighetsbolag förlänger avtal med Coop och Wellness

Sträcker sig tio år framåt i tiden. "Vi är mycket glada".

Mattias Nilsson

Kl.13:41, 20 mars, 2018

Fastighetsbolag förlänger avtal med Coop och Wellness
Foto: Mattias Nilsson.

Fastighetsägaren Victoria Park har förlängt hyresavtalen med Wellness i Karlskrona och Coop i Rödeby.

– Vi är mycket glada över att ha förlängt hyresavtalet med Coop med ytterligare 10 år och dessutom tecknat ett utökat kontrakt med Wellness som löper under samma tidshorisont. De kommersiella lokalerna i aktuell fastighetsbestånd är fullt uthyrda och ger oss ett ökat årshyresvärde om drygt 700 000 kronor framöver, säger Per Ekelund som är fastighetschef på Victoria Park i ett pressmeddelande.

Den totala ytan rör sig om 1 600 kvadratmeter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng