KHK:s stora förhoppning – en ny ishall

"Vi kan inte ta emot alla som vill börja spela".

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.17:02, 12 september, 2017

2 bilder
  • NKT Arena i Karlskrona. Foto: Mattias Nilsson & Bildbyrån
    NKT Arena i Karlskrona. Foto: Mattias Nilsson & Bildbyrån
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån

Under förra veckan hölls ett möte där hockeyklubbarna i Blekinge träffades i Karlskrona. Representanter från Olofströms IK, Kallinge/Ronneby IF, Mörrums GoIS och Sölvesborgs IK fanns på plats vid mötet som leddes av Karlskrona HK:s ordförande Tobias Larsson.

Med från KHK fanns även vd:n Charlotte Gustavsson, sportchefen Patric Larsson, juniortränaren Torbjörn Karlsson och Magnus Olsson som är ungdomsansvarig. Charlotte Gustavsson är relativt ny på sin post och för henne var detta första mötet med Blekinges klubbar.

– Man brukar ses några gånger på ett år. Blekinge är så pass litet att vi vill samarbeta så mycket det bara går, framförallt kring barn och ungdom. Det handlar främst om när man börjar elitsatsa att vill vi kunna fånga upp spelare som inte går elitbanan. Det är något många klubbar och städer brottas med. Vi har en dialog om hur vi vill förbättra förhållandena för dem. Sedan diskuterade vi allt från TV-pucken till A-lag, säger Gustavsson.

Det är inte många år sedan klubbarna låg på ungefär samma nivå. Sedan dess har Karlskrona klättrat upp i SHL, vilket har ändrat dynamiken i länet.

– Då var det rivalitet mellan lagen men nu är det annorlunda med ett lag i SHL. Dialogen är väldigt bra nu jämfört med hur det var i början när Karlskrona tog kliven – just på grund av historien då man är van att fajtas. Alla klubbar måste sätta på sig Blekingehatten och se vad som är bäst, säger Gustavsson.

Fokus har varit på barn och ungdomarna eftersom det är en utmaning med med träningstider på de isytor som finns i Blekinge. I Karlskrona finns konståkning och därför finns det en stor förhoppning om att få tredje isyta för att ge talangerna fler istider.

– På grund av det är det viktigare än någonsin att vi samarbetar och slussar in ungdomar. Jag var i Ö-vik tidigare och där det jag tror vi hade sju isytor. Då är det inte ens lika stort som Karlskrona. Vår ordförande har pratat med kommunen och vi ligger inte med i den närmsta treårsplanen. Sedan vet jag inte hur flexibla det är. Vi kan inte ta emot alla som vill börja spela i unga åldrar och det är fruktansvärt tråkigt för vi vill att alla som vill ska kunna spela. Alla kan inte bli SHL-spelare men jag tycker det är en rättighet att få vara med och göra det som polarna gör. Så mera is till Blekinge, säger Gustavsson.

Hon berättar att klubben har slutat marknadsföra sig mot barn för att fler ska börja spela hockey. Många barn hamnade på kölistor och eftersom infrastrukturen sätter stopp.

– Skulle vi bara få en isyta i Karlskrona skulle det hjälpa både oss och konståkningen enormt. Nu är det huggsexa och vi får planera istiderna minutiöst men unga kan få träna sent på kvällen. Vill gärna få upp det till kommunen och det kan även vara en vara en privat finansiär.

Karlskrona kommun är medvetet om problematiken och att klubben gärna ser en tredje isyta. Mats Mattisson är avdelningschef för anläggningar vid kultur- och fritidsförvaltningen och berättar om läget.

– Vi har en anläggningsplan och där ligger en tredje isyta med. Där jobbar vi med en ny idrottshall och en tillbyggnad till arenan för omklädningsrum. Vi jobbar med huset ute i Lyckeby på ÖB:s gamla lokaler och har lite annat som ligger i anläggningsplanen, men det är inget som är budgeterat utan ligger i framtiden. Det är isytan, konstgräsplaner, ny simhall och lite sådant där. Det ska vi komma i gång med och göra utredningar, säger han.

Mattisson säger att han inte har några uppgifter om en eventuell kostnad för ett bygge men nämner att det finns flera andra klubbar som också hoppas på att kommunen kan hjälpa till med deras lokaler. Själva processen att ordna ett bygge är något som tar tid innan det väl är klart.

– Var vi ska lägga en simhall eller en isyta tar sin tid. Sedan ska vi få medel till det, vi ska få projekteringstillstånd, vi ska se vad det kostar och sedan ska det tas i nämnden och på kommunfullmäktige.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fler clowner på gång

Fredligare clownbesök jämfört med förra hösten.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.16:22, 26 september, 2017

Fler clowner på gång
Foto: Pressbild.

Hösten 2016 kunde man i media läsa om de så kallade skräckclownerna.

Om några veckor blir det mer clownerier i länet men denna gång av det betydligt fredligare slaget.

Det handlar om skådespelaren Eva-Britt Strandberg som är ute på turné med föreställningen Clownen Jac – baserad på Hjalmar Bergmans klassiska roman.

Strandberg gör titelrollen som den hyllade komikern och filmstjärnan vars karriär bygger på en livslögn.

Den 24 oktober ges föreställningen i Karlskrona konserthusteater. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nya siffror: Här är det lågt utbud på bostadsrätter

Två av länets kommuner finns på topp tio-listan.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.15:48, 26 september, 2017

Nya siffror: Här är det lågt utbud på bostadsrätter
Foto: Arkiv.

Svensk Fastighetsförmedling har låtit kartlägga utbudsutvecklingen på bostadsrätter i landets samtliga kommuner under de föregående tre åren.

Utvecklingen för två av Blekinges kommuner är negativ.

När det handlar om kommuner där bostadsrättsutbudet sjunkit mest de senaste tre åren återfinns Karlshamn på plats sex med minus 51 procent och Karlskrona på plats nio med minus 36 procent.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Hemnet analyserat hur utbudet på bostadsrätter förändrats under den senaste treårsperioden. Av landets 290 kommuner hade 99 tillräckligt stort antal bostadsrätter till försäljning för att kunna ingå i kartläggningen.

Störst stigning av bostadsrättsutbudet återfinns i Kristinehamns kommun i Värmland.

Det här framgår av ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Besöker Karlskrona – besjunger Barcelona

Utlovar höga toner den 3 november.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.13:00, 26 september, 2017

Besöker Karlskrona – besjunger Barcelona
Foto: Wikimedia/Pressbild.

Som 24Blekinge.se tidigare har berättat, kommer showen Champions Of Rock till NKT Arena i Karlskrona den 3 november.

Sångaren Peter Johansson tar med sig The Ark-grundaren Ola Salo och musikalstjärnan Jenna Lee-James på turnén som  är en uppföljning av två tidigare turnéer under samma namn 2010 och 2015.

Det handlar om de bästa och största låtarna med bandet Queen.

I veckan avslöjades det att även låten Barcelona kommer att framföras live. Barcelona skrevs av Freddie Mercury under det sena 80-talet och var en duett mellan honom och den spanska operasopranen Montserrat Caballé. 

Sången skulle ha varit den officiella hymnen till OS i Barcelona 1992, men när Freddie Mercury avled 1991 drog man tillbaka sången som officiell hymn av rädsla för att det skulle vara för känsligt och kontroversiellt.

För att matcha Montserrat Caballés röst kommer showen att kalla in  Hannah Holgersson, en av landets mest mångsidiga sångerskor med en repertoar som inkluderar både opera, musikal och visa, såväl som nyskriven konstmusik.

Låten Barcelona hann aldrig framföras live av Freddie Mercury själv.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tidsbokning hos kommundirektören – ett initiativ som kan vinna pris

Nu har kommunen nominerats till eDiamond Awards 2017.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.11:41, 26 september, 2017

Tidsbokning hos kommundirektören – ett initiativ som kan vinna pris
Foto: Mattias Nilsson.

Karlskrona kommun lanserade i december en tjänst som möjliggjorde för vem som helst att boka in ett möte med kommundirektör Carl-Martin Lanér. 

– För mig känns det viktigt att ha ett fokus på våra kommuninvånares behov, vara tillgängliga och lätta att få kontakt med. Det ska bli spännande att kunna få den här dialogen och att vi kan följa upp den här tjänsten med fler exempel i samma riktning. Jag hoppas det kan bli många spännande samtal om olika tankar, idéer och funderingar, sade Carl-Martin Lanér i ett uttalande i vintras.

Nu har idén gjort att Karlskrona kommun är en av sex nominerade till priset eDiamond Awards 2017, en tävling initierad av tidningen Offentliga affärer och som belönar dem som under året bäst lyckats ta fram samhällsnyttiga e-tjänster.

– Vi vill med detta pris belöna myndigheter, landsting och kommuner som skapat nytta för framtidens eMedborgare. Målsättningen är att bidra till att Sverige blir ett föregångsland inom området e-förvaltning, lokalt, regionalt, nationellt och globalt, säger prisets instiftare i ett pressmeddelande.

FaktaAlla nominerade: 

Digital Servicecenter – en digital tjänst på en fysisk plats - Helsingborg 

Handläggarrobot effektiviserar arbetet för Trelleborgs kommun - Trelleborg 

Boka tid med kommundirektören - Karlskrona

Få kontroll över dina fullmakter genom Fullmaktskollen - Sverige 

Falkenbergs Skolstartstjänst effektiviserar administrationen - Falkenberg 

Källa: Offentliga affärer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Öresundstågen ställdes in

Så många avgångar berörs.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.10:19, 26 september, 2017

Öresundstågen ställdes in
Foto: Arkiv.

Öresundståget klockan 09.46 från Ronneby till Karlskrona ställdes in på tisdagsmorgonen.

Likaså kommer tåget från Karlskrona till Ronneby klockan 10.47 att ställas in.

En buss är beställd att ersätta tåget, meddelar Blekingetrafiken.

Bussen går via samtliga stationer fram till Hässleholm och stannar efter Bergåsa endast för avstigande. I Hässleholm blir det byte till närmaste tågavgång för vidare resande.

Tåg med avgång från Ronneby kl 11.08 mot Kristianstad, Hässleholm, Lund, Malmö och Köpenhamn avgår i rätt tid.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng