KHK:s stora förhoppning – en ny ishall

"Vi kan inte ta emot alla som vill börja spela".

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.17:02, 12 september, 2017

2 bilder
  • NKT Arena i Karlskrona. Foto: Mattias Nilsson & Bildbyrån
    NKT Arena i Karlskrona. Foto: Mattias Nilsson & Bildbyrån
  • Foto: Bildbyrån
    Foto: Bildbyrån

Under förra veckan hölls ett möte där hockeyklubbarna i Blekinge träffades i Karlskrona. Representanter från Olofströms IK, Kallinge/Ronneby IF, Mörrums GoIS och Sölvesborgs IK fanns på plats vid mötet som leddes av Karlskrona HK:s ordförande Tobias Larsson.

Med från KHK fanns även vd:n Charlotte Gustavsson, sportchefen Patric Larsson, juniortränaren Torbjörn Karlsson och Magnus Olsson som är ungdomsansvarig. Charlotte Gustavsson är relativt ny på sin post och för henne var detta första mötet med Blekinges klubbar.

– Man brukar ses några gånger på ett år. Blekinge är så pass litet att vi vill samarbeta så mycket det bara går, framförallt kring barn och ungdom. Det handlar främst om när man börjar elitsatsa att vill vi kunna fånga upp spelare som inte går elitbanan. Det är något många klubbar och städer brottas med. Vi har en dialog om hur vi vill förbättra förhållandena för dem. Sedan diskuterade vi allt från TV-pucken till A-lag, säger Gustavsson.

Det är inte många år sedan klubbarna låg på ungefär samma nivå. Sedan dess har Karlskrona klättrat upp i SHL, vilket har ändrat dynamiken i länet.

– Då var det rivalitet mellan lagen men nu är det annorlunda med ett lag i SHL. Dialogen är väldigt bra nu jämfört med hur det var i början när Karlskrona tog kliven – just på grund av historien då man är van att fajtas. Alla klubbar måste sätta på sig Blekingehatten och se vad som är bäst, säger Gustavsson.

Fokus har varit på barn och ungdomarna eftersom det är en utmaning med med träningstider på de isytor som finns i Blekinge. I Karlskrona finns konståkning och därför finns det en stor förhoppning om att få tredje isyta för att ge talangerna fler istider.

– På grund av det är det viktigare än någonsin att vi samarbetar och slussar in ungdomar. Jag var i Ö-vik tidigare och där det jag tror vi hade sju isytor. Då är det inte ens lika stort som Karlskrona. Vår ordförande har pratat med kommunen och vi ligger inte med i den närmsta treårsplanen. Sedan vet jag inte hur flexibla det är. Vi kan inte ta emot alla som vill börja spela i unga åldrar och det är fruktansvärt tråkigt för vi vill att alla som vill ska kunna spela. Alla kan inte bli SHL-spelare men jag tycker det är en rättighet att få vara med och göra det som polarna gör. Så mera is till Blekinge, säger Gustavsson.

Hon berättar att klubben har slutat marknadsföra sig mot barn för att fler ska börja spela hockey. Många barn hamnade på kölistor och eftersom infrastrukturen sätter stopp.

– Skulle vi bara få en isyta i Karlskrona skulle det hjälpa både oss och konståkningen enormt. Nu är det huggsexa och vi får planera istiderna minutiöst men unga kan få träna sent på kvällen. Vill gärna få upp det till kommunen och det kan även vara en vara en privat finansiär.

Karlskrona kommun är medvetet om problematiken och att klubben gärna ser en tredje isyta. Mats Mattisson är avdelningschef för anläggningar vid kultur- och fritidsförvaltningen och berättar om läget.

– Vi har en anläggningsplan och där ligger en tredje isyta med. Där jobbar vi med en ny idrottshall och en tillbyggnad till arenan för omklädningsrum. Vi jobbar med huset ute i Lyckeby på ÖB:s gamla lokaler och har lite annat som ligger i anläggningsplanen, men det är inget som är budgeterat utan ligger i framtiden. Det är isytan, konstgräsplaner, ny simhall och lite sådant där. Det ska vi komma i gång med och göra utredningar, säger han.

Mattisson säger att han inte har några uppgifter om en eventuell kostnad för ett bygge men nämner att det finns flera andra klubbar som också hoppas på att kommunen kan hjälpa till med deras lokaler. Själva processen att ordna ett bygge är något som tar tid innan det väl är klart.

– Var vi ska lägga en simhall eller en isyta tar sin tid. Sedan ska vi få medel till det, vi ska få projekteringstillstånd, vi ska se vad det kostar och sedan ska det tas i nämnden och på kommunfullmäktige.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så blir straffet för tortyrtränaren

Använde tortyrliknande träningsmetoder på flera ungdomar. Nu är straffet spikat.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.14:24, 17 november, 2017

Så blir straffet för tortyrtränaren
Foto: Mattias Nilsson.

Tidigare har en 41-årig idrottsledare i Blekinge dömts för tortyrliknande övergrepp mot tolv ungdomar. Nu är det klart att straffet på sex års fängelse står fast. Högsta domstolen väljer att neka mannen prövningstillstånd.

Mannen dömdes i juni för att bland annat ha bundit fast ungdomar i händer och fötter och därefter ha tejpat fast ett rör i munnen på dem så att de knappt kunde andas. Tortyrmetoderna ska ha pågått i flera år i både Blekinge och Skåne, men nu står det alltså klart att fängelsestraffet på sex år står fast.

LÄS MER: Tortyrfilmer hittade i idrottsprofilens dator

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många nyanlända ska Blekinge ta emot 2018

Siffror kommun för kommun.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.10:33, 17 november, 2017

Så många nyanlända ska Blekinge ta emot 2018
Foto: Arkiv.

Under fredagen har Migrationsverket presenterat siffror på hur många nyanlända som varje kommun i landet kommer att ta emot under det kommande året.

Sedan den 1 mars 2016 är alla kommuner skyldiga att ta emot nyanlända, men flera kommuner kommer under nästa år inte att ta emot några nyanlända alls.

Detta beror på att regeringen och länsstyrelsen har ändrat beslutet gällande de så kallade läns- och kommuntalen, skriver Expressen.

Så här ser siffrorna ut i Blekinge:

Totalt kommer länet att ta emot 83 nyanlända. Mellan kommunerna fördelar sig den mängden så här:

Karlskrona: 61

Ronneby: 0

Karlshamn: 10

Sölvesborg: 12

Olofström: 0

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är länets bästa bilverkstad

Blekingeföretaget har prisats.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.10:01, 17 november, 2017

Här är länets bästa bilverkstad
Foto: Länsförsäkringar.

Länets bästa bilverkstad ligger i Ronneby. Åtminstone om man får tro Länsförsäkringar som låtit sina kunder tycka till.

Priset går till Ronneby Bilskadecenter. 

– Vi på Länsförsäkringar Blekinge jobbar ständigt med att förbättra våra kundmöten. Vi vill också att de leverantörer som hjälper oss med till exempel reparationer av skadade fordon arbetar på ett kund- och miljövänligt sätt, säger Anna Ingemansson som är gruppchef på Skadeservice i ett pressmeddelande.

Magnus Sundberg på företaget känner sig glad över utmärkelsen som man plockade hem även 2014.

– Det är förstås ett kvitto på att man gör något som är bra och vi försöker så gott vi kan att våra kunder ska slippa fortsatta obehag, säger han till 24Blekinge.se. 

Ronneby Bilskadecenter bildades 1992 och har två anställda.

Mestadels är det skadereparationer som utförs men enligt Magnus Sundberg kan man även utföra andra servicejobb såsom byte av vindruta i mån av tid.

Just nu är man inne i en hektiskt period.

– Ja, jag vet inte vad det beror på men just nu är det många som har problem med skador på sina bilar, säger Magnus Sundberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Laddar inför årets korvtillverkning: ”Jag har tre favoriter”

"Det har väl nästan blivit en tradition".

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.19:07, 16 november, 2017

Laddar inför årets korvtillverkning: ”Jag har tre favoriter”
Foto: Privat/Wikimedia.

Den 25 november bjuder Samhällsföreningen i Eringsboda in till korvtillverkning i Eringsboda byahus.

– Vi är ett gäng matglada män och kvinnor som hållit på med det här ett tag. Jag tror att det i år är tredje eller fjärde gången som vi arrangerar det, säger Lars Rylandersson till 24Blekinge.se. 

De intresserade får anmäla sig och sedan ta med sig det kött man önskar använda i korven. Maskiner tillhandahålls av föreningen.

Är det svårt att lära sig om man inte är van? 
– Nej, det är inte så märkvärdigt. Och man kan ju variera smakerna så mycket. Man kan ha både vilt, gris och nöt. Även vegetariska korvar går ju bra att tillverka, säger Rylandersson som hoppas på en stor uppslutning nästa vecka.

Fram till söndag ska det gå bra att anmäla sig.

Vilken är din egen korvfavorit? 
– Jag brukar säga att jag har tre stycken. Dels ett isterband som jag gör enligt ett mycket gammalt recept men också en prinskorv och en currykorv som mina söner introducerat för mig. Den är väldigt god.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stal från Maxi – slog sönder ruta och misshandlade butiksanställd

Tre män misstänks nu för brottet.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.14:07, 16 november, 2017

Stal från Maxi – slog sönder ruta och misshandlade butiksanställd
Foto: Johanna Jönsson.

Vid 21-tiden på onsdagskvällen ska tre män ha tagit med sig varor från ICA Maxi i Ronneby utan att betala.

När detta upptäcktes flydde de ut genom kassan men en av dem kom inte ut från den roterande glasdörr som finns i entrén.

Glaset krossades och gärningsmannen kom vidare.

En 18-årig man som arbetar i butiken tog upp jakten men fick då ett slag i ryggen.

Nu är de tre okända männen misstänkta för stöld, skadegörelse och misshandel.

Enligt polisen finns det enbart vaga uppgifter om männen och nu ska förhör hållas med olika personer om det inträffade.

Vad som stulits är inte klarlagt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng