Laddar

Yalla! 50 kvinnor i buss på väg mot Rosengård

Bussresan är gratis. "Kravet är att du definierar dig som kvinna och att du är intresserad av entreprenörskap."

delningar

Studieförbundet NBV i Blekinge vill att fler ska få uppleva det lyckosamma integrationsprojektet Yallatrappan i Malmö.

– Vi har chartrat en buss med plats för 50 personer. Vi avser fylla den. Dels har vi själva genom selektiva inbjudningar fyllt ungefär hälften av platserna men nu ger vi alltså allmänheten möjlighet att följa med. Kravet är att du definierar dig som kvinna och att du är intresserad av entreprenörskap. Vi hoppas att det kan vara början på ett kvinnligt nätverk. Det är särskilt viktigt för utrikes födda kvinnor eftersom de generellt saknar det här i Sverige, säger Emanuel Norén från NBV.

Studieförbundet driver sedan en tid tillbaka en studiecirkel med en grupp kvinnor i Fridhem i Karlshamn; en kvinnoklubb med kvinnor från olika nationaliteter.

– De stärker systerskapet, motiverar och inspirerar varandra. De bjuder in intressanta föreläsare och verkar ha fantastiskt kul. Ledaren i gruppen är Marita Gill, en välkänd profil i staden. Gruppen hade önskemål om ett studiebesök till Yallatrappan men vi ville utöka möjligheten att omfatta även fler.

Vad är det ni hoppas uppnå? – Dels är resan i sig målet. Att sammanföra 50 kvinnor från olika nationaliteter och sammanhang kan inte bli annat än bra. Sedan kommer besöket på YallaTrappan säkert att inspirera och väcka idéer, tror Emanuel Norén.

Den 27 april går bussen från torget i Karlshamn. Målet är Rosengård i Malmö.

– Gensvaret har varit fantastiskt. Resan är ju dessutom gratis så att alla som vill ska kunna följa med. Kostnaden ska inte vara en begränsning. Vi har redan börjat fundera på fler liknande initiativ.

I faktarutan kan du läsa mer om kooperativet Yallatrappan i Malmö.

Yallatrappan

Yallatrappan är ett arbetsintegrerande socialt företag och kvinnokooperativ som drivs av en ideell förening på Rosengård i Malmö.

Idag har man över 30 anställda och tar även emot praktikanter för arbetslivsintroduktion i tre verksamhetsgrenar: kafé/catering, syateljé samt lokalvård och konferensservice.