Laddar

Visministeriet laddar om – tolkar Afzelius

"Mer av en rockkonsert än en finstämd viskväll."

delningar

Visministeriet i Karlskrona är tillbaka med full kraft. Nu siktar man mot två hyllningskvällar till proggaren Björn Afzelius (1947-1999) till våren och har samtidigt utökat bandet med nya medlemmar.

– Skulle vi väcka liv i det här dammiga projektet kände flera av oss som varit med från starten att vi ville utveckla det hela. Visministeriets kännetecken har alltid varit spontanitet, spelglädje och kamratskap och när vi utökade bandet var det viktigt att inte kompromissa med de delarna, säger Therése Ogenblad som är sångerska i bandet.

De nya medlemmarna består av Ove JohanssonMartin Hult Ogenblad, Johan Ogenblad, Reagan Andersson och David Blomé.

– Lyckligtvis hittade vi duktiga musiker som både var vänner och bekanta till bandet och som fullt ut delade den inställningen.

Den 11 och 12 maj ska man samla ihop styrkorna inför de två hyllningskvällarna och repetitionerna pågår redan för fullt.

– Kanske kan bandnamnet Visministeriet vara lite missvisande eftersom det kommer bli mer av en rockkonsert än en finstämd viskväll.

Hur kom det sig att det blev just Afzelius? – Efter ett längre uppehåll återförenade vi bandet för en kväll 2016 och efter den konserten kände vi en lust av att spela tillsammans igen, vilket vi innan dess inte gjort på många år. Vi pratade i bandet om hur vi skulle kunna ta det vidare och vi har ju tolkat Björn Afzelius musik tidigare. Den här gången ville vi göra det både bättre och större, säger Therése.

Enligt henne har artisten – som avled 1999 – betytt mycket för svenskt musikliv.

– Han är ju fortfarande en av landets bäst säljande skivartister och även om han aldrig gick hem hos musikrecensenterna blev han folkets sångare. Han hade den paradoxala förmågan att lyckas skriva politiska och kompromisslösa samhällstexter och ändå bli folklig.

I maj är det konsert och just nu repar ni. Hur har repetitionsarbetet gått hittills? – Över förväntan. Om man har en hög ambition är det i ett delvis nytt projekt alltid svårt att på förhand veta om man ska lyckas nå dit man vill. Men vi drar åt samma håll och har roligt tillsammans, så jag tror att vi har siktat rätt.

Det här är Visministeriet 2018: 

Ove Johansson (bas), Therése Ogenblad (sång, percussion), Reagan Andersson (sång, munspel), Johan Ogenblad (trummor), Åke Larsson (sång, gitarr), David Blomé (elgitarr), Martin Hult Ogenblad (klaviatur) och Patric Ogenblad (sång, gitarr).

Björn Afzelius

Född 1947 i Hakarp, Jönköpings län. Svensk sångare, kompositör och gitarrist. Känd för sin medverkan i Hoola Bandoola Band och för sin solokarriär. Samarbetade mycket med Mikael Wiehe och fick en stor Svensktoppshit med Tusen bitar 1990. Avled i cancer 1999.