Laddar

Vill få bort röken från idrottsanläggningarna

Nu uppmanas länets idrottsföreningar att kämpa för rökfria idrottsanläggningar. "Vi hoppas att de kan ta taktpinnen och sätta press på våra politiker", säger Patric Nilsson från Blekinges idrottsförbund.

delningar

Det är TBU Blekinge som tillsammans med Blekinge idrottsförbund och Länsstyrelsen inbjuder till projektet Lokalidrotten tar kampen mot rökning.

Kampanjen har redan testats i Kronoberg och Kalmar län. I veckan lanseras den i Blekinge.

– Blekinge har en fördel genom att vi är ett litet distrikt, vi har närmre till föreningarna om man jämför med exempelvis Skåne och Kronoberg, säger Patric Nilsson. 

Målet är att på sikt minska rökningen i samband med träning och tävling.

– Vi måste tänka på våra barn och unga. Vi vet att rökning smittar och vi vill att idrotten ska vara en god förebild, säger Carin Håkansson från TBU Blekinge. 

Alla idrottsföreningar kan vara med. Det enda som krävs är att man tar ett aktivt styrelsebeslut på att man säger nej till tobak på sina anläggningar eller kring de arrangemang man utför på anläggningarna.

Sedan ska man lägga upp en bild med minst fyra deltagare och tagga bilden i sociala medier med taggen #idrottentarkampen och #blekinge.

Då är man samtidigt med och tävlar om 5000 kronor till hösten.

I länet finns det redan sju pilotföreningar: Sölvesborgs ridklubb, Olofströms innebandyklubb, Olofströms IF, Karlshamns handbollsförening, FIF Gnistan i Ronneby, Karlskrona Hockeyklubb och Karlskrona Handboll. 

– Vi har fått en bra spridning i länet och bland idrotter. Detta är en symbolisk handling som visar att man är en god förebild för unga, säger Patric Nilsson. 

– Kampanjen är både statlig och idéburen så det ligger stor kraft bakom detta, säger Carin Håkansson från TBU Blekinge. 

Innebär det här att osunda människor inte längre får gå och titta på idrott? – Jo, men de behöver inte ta med sig sitt osunda beteende mitt i anläggningens entré utan får gå avsides, tycker vi. Det ska kännas onaturligt att röka i samband med idrott, säger Patric Nilsson.

TBU 

Tobaksfria barn och unga i Blekinge (TBU) är ett samverkansprojekt mellan länets alla fem kommuner, Landstinget i Blekinge och Länsstyrelsen i Blekinge.