Vi minns 2018 - del 2

Här är några av de nyheter och människoöden som vi berättat om under året.

delningar

I mars skrev vi om medelålders Suhad i Karlskrona som i flera års tid kämpat mot olika besvärliga magåkommor och som tvingas leva med en stomipåse efter att läkarna opererat bort hela 45 centimeter av tarmen.

– Jag mår så dåligt. Jag har inte kunnat leva i flera års tid. Jag vet inte vad som ska hända nu. Efter allt detta får jag ingen hjälp. De ser inte hur jag har det och de bryr sig inte. Jag måste bli behandlad som en människa, de måste lösa det här, säger hon till 24Blekinge.se.

I höstas gjorde vi ett nedslag på den fullständigt unika Pub Brödtjyven i Sölvesborg, ett nöjesställe helt olikt allt annat i Blekinge.

– Den heter så eftersom ett flertal hamnarbetare blev utan försörjning när den där kranen kom på plats 1938. Den stal liksom deras brödföda, säger initiativtagaren Anders Nilsson till 24Blekinge.se.

I Karlshamn finns en man som dokumenterat det vardagliga livet i staden i över 70 år och som är still going strong. Arne Andersson visade upp en del av alla sina bilder för oss i oktober. Han passade även på att ge oss sina bästa tips för att lyckas med fotograferingen:

– Man måste lära sig att se. Lägga märke till om det finns något fint, menar han.

Sommarens osannolika hetta och tillhörande skogsbränder och grillförbud var förstås något vi skildrade i ett antal artiklar. Temperaturen redan i maj var den högst uppmätta sedan 1881.

En nyhet som berörde många kom den 9 augusti då moderatpolitikern och lantbrukaren Carl-Göran Svenssons skördetröska fattade eld.

– Lågorna slog 40 meter upp i trädtopparna och vi såg brandflyget ovanför våra huvuden. Men att kollegor hjälpte till med vatten var det som räddade alltihop, annars hade det här kunnat sluta riktigt illa, kommenterade Svensson händelsen.

Trots det extremt torra vädret fanns det dock växter som mot alla odds kunde överleva. Till dessa hör exempelvis den solros som trotsade asfalten vid infarten till Karlskrona i slutet av juli.

I Olofström var det i augusti premiär för en helt ny hamburgerrestaurang; Angus Gourmet Burgers.

– Inriktningen kommer vara på goda, lokala råvaror som gör att matupplevelsen blir den bästa. Vi kommer självklart fokusera på hamburgare av alla slag, men på menyn finns också halloumiburgare, cheesesteak sandwiches och milkshakes, sade Ayman Alahmad, en av männen bakom satsningen.

I påskas fick en shoppare vid namn Khawari i Karlskrona plötsligt tömma alla sina fickorElgiganten.

– Alla kunder tittade på mig och jag blev helt paff. Jag har inte tagit något men kände mig plötsligt kriminell. Jag var på väg att börja gråta, kände mig utpekad och ville bara försvinna därifrån, sade Khawari till 24Blekinge.se.

I vintras var det både OS och sportlov. Vi passade på att testa curling som alltid får ett uppsving under Vinter-OS.

– Vi har aldrig prövat detta, så det känns lite nytt men det ska bli spännande, sade pappan Mattias med dottern Andrea när vi besökte Carlskrona curlingklubbs prova på-curling på NKT Arena.

En annan sport som brukar intressera under de olympiska spelen (dock sommartid) är fäktning.

En som fäktats i nästan hela livet är 94-årige Inge Lindholm i Karlskrona. Han kan helt enkelt inte värja sig. Vi träffade honom i januari.

Två personer vid namn Fredrik väckte under året uppmärksamhet med sina annorlunda farkoster. Dels Fredrik Einarsson som förverkligade sin dröm och impulsköpte en Alfa Romeo från 1977 och dels Fredrik Eneström som tar sin kajak av modellen surfski och paddlar till jobbet.

Efter nästan ett helt liv med kommunpolitik i Karlskrona, valde Patrik Hansson (S) efter höstens val att lämna sina uppdrag. Vi mötte honom i en stor och öppenhjärtig intervju.

Öppenhjärtig var även MS-sjuke Johan som i höstas berättade om sin svåra sjukdom och hur han fastnat mellan systemen eftersom han är för sjuk för att jobba och för frisk för att vara sjukpensionär.

– Varenda dag vaknar jag i hopp om att modet har växt så pass mycket att jag ska våga ta mitt liv, berättade han i en intervju den 4 december.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar