Laddar

VARNINGEN: Så luras du av oseriösa hantverkare

Sommaren är en högtid för oseriösa hantverkare. Nu går byggbranschen i Kristianstad ut råd om hur du ska agera.

delningar

Sommaren är den tid då många förverkligar sina drömmar att få sina hus eller sommarstugor renoverade. Samtidigt finns det många fällor för privatpersoner som vill bygga om. Oseriösa hantverkare utnyttjar att det finns gott om arbete. Byggbranchen i Kristianstad går därför nu ut med en varning.

– Det är mycket sommargäster som kommer ner och vill ha arbeten snabbt utförda. Många företag på orterna har mycket att göra under högkonjukturen och då hugger andra för sig, säger Mats Andersson, vd för RA Byggen i Åhus och ordförande i Östra Skånes Byggförening.

De vanligaste renoveringarna nu under sommaren är byten av tak samt anläggning av tralldäck. Inom branschen ser de att en del arbeten genomförs med hjälp av svart arbetskraft. Det snickras på helgerna i sommarstugeområden då hantverkare normalt är lediga.

– Vi ser att bygghandeln säljer väldigt mycket och att rotavdragen samtidigt minskar. Det kan vara en indikation på att svartjobben ökar. Vi har även besök av de oseriösa asfaltsläggarna och de är tillbaka i år igen.

– Efter förra året kom det in en äldre man till mig som hade betalt 40 000 kronor i handpenning för takläggning. Därefter skulle de ha 60 000 kronor till för att göra det klart. Det var ingen fråga, utan mer av ett hot, säger Anders Fredriksson, chef för Sveriges Byggindustrier i Kristianstad.

För den som vill sätta igång ett byggprojekt vill byggbranschen därför ge råd inför semestern. De har tagit fram en uppförandekod som deras medlemsföretag ska följa. Det finns också en checklista med råd som privatpersoner kan ha hjälp av (se faktarutan).

– Privatpersoner har en del av ansvaret. De måste förstå att ett väl utfört hantverk har en kostnad. Sedan måste byggbranschen också ut och informera. Det viktiga är att få upp medvetenheten om att problemen finns och att man kollar upp företagen, säger Anders Fredriksson.

Sveriges Byggindustrier har tagit fram en checklista för när man köper hanvterkstjänster

De jämför det med att köpa en bil. Där tänker man efter och gör research före köpet. När det handlar om att beställa en renovering för en halv miljon kronor, görs inte samma jobb. Där går en del personer efter vad som är billigast. Det kan sluta i katastrof.

– Jag har varit i hus där de fuskat med tätskikt och annat, där man måste följa branschreglerna, säger Mats Andersson.

Ett problem som uppmärksammats är att folk betalar före renoveringarna i förväg. När det handlar om uppförande eller tillbyggnad av en villa så är det inte tillåtet. Vid andra renoveringar kan man teckna ett särkilt avtal om en avbetalningsplan.

Ett annat problem är att privatpersoner anlitar företag som inte finns. Det vill säga att de inte är registrerade och inte har F-skatt. Det är något man bör kolla upp i förväg

Relaterade artiklar