Varningen: Cancerframkallande ämnen hittade i populära produkter

Pressfoto: Miljöförvaltningen/Helsingborgs stad.

De farliga ämnena misstänks framkalla cancer. Kan förbjudas av EU nästa år.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Smink och skidvallor innehåller högfluorerade ämnen, PFAS, som är skadliga för både hälsa och miljö. Det visar analyser från ett gemensamt tillsynsprojekt där miljöförvaltningen i flera svenska städer deltog. 

Majoriteten av de kontrollerade vallorna hade så höga halter att de inte skulle få tillverkas eller säljas i EU nästa år, då ett nytt EU-förbud börjar gälla. En foundation från märket L'Oréal som kontrollerades innehöll också halter över det kommande förbudet. 

Miljöförvaltningarna besökte under förra året 86 butiker som säljer skidvallor, kosmetiska produkter och mattor i ett gemensamt projekt för kemikalietillsyn.

Fokus vid tillsynsbesöken var att kontrollera om varorna innehöll PFAS och om kosmetiska produkter var korrekt märkta.

Kontrollerna visar att sju skidvallor och en foundation innehöll så höga koncentrationer att de inte skulle få tillverkas eller säljas inom EU efter den 4 juli nästa år. Nästan 30 procent av de kosmetiska produkterna hade också brister i märkningen.

Åtta produkter där man hittade PFOA-halter över gränsvärdet var:

L'Oréal True Match Foundation

HF RexGlide/Luisto

Rode GLF 40

Holmenkol Racing Mix MIP

Red creek High Flour Super Glider

Star HA2 Ski Was

Vauhti UF Cold Ultra Flourcarbon Liquid Glide

SkiGo High Flour Glider

– Vid tillsynsbesöken kontrollerar vi innehåll och märkning. Sedan informerar vi om kemikalier i varorna. Målet är att få butikerna att själva ställa högre krav på innehållet vid inköp från sina leverantörer, så att vi tillsammans kan trycka på för att nå ett giftfritt samhälle, säger Helena Carnerup, miljöinspektör på miljöförvaltningen i Helsingborgs stad i ett pressmeddelande.

PFAS är ett samlingsnamn för högfluorerade, syntetiska kemikalier. Nästa års EU-förbud gäller ämnet PFOA (perfluoroktansyra) och ämnen som kan omvandlas till det. PFOA är reproduktionsstörande och misstänks vara cancerframkallande för människor.

I projektet analyserade miljöförvaltningarna sammanlagt 37 olika varor: Åtta mattor, nio skidvallor och 20 kosmetiska produkter. 29 av varorna innehöll PFAS, men oftast i mycket låga halter.

Resultatet för skidvallorna visar däremot att en stor del av sortimentet ute i butikerna inte ser ut att klara begränsningarna i EU-förbudet. En foundation av ett vanligt märke på marknaden, som kontrollerades innehöll också halter av PFAS över det kommande förbudet.

I tillsynprojektet granskades märkningen av över 500 kosmetiska produkter. 135 av produkterna hade minst en brist i märkningen, där den vanligaste var att varningstexter på svenska saknades.

– Det är allvarligt att många produkter saknar varningstexter på svenska, innehållsförteckning eller namn och adress till ansvarig person. Den informationen är viktig för konsumenternas säkerhet och för att de ska kunna göra ett informerat val när de köper en produkt, säger Helena Carnerup.

FAKTA

Fakta om PFAS

Högfluorerade ämnen, PFAS, (Perfluorinated Alkylated Substances) är ett samlingsnamn för cirka 3000 industriellt framställda kemikalier som använts sedan 1950-talet. PFAS finns i ett stort antal konsumentprodukter, som till exempel impregneringsmedel, rengöringsmedel, skidvallor, kosmetika, vaxer, bekämpningsmedel och brandsläckningsskum. Kemikalierna används främst för att de är vatten-, smuts- och fettavvisande och för att de är extremt motståndskraftiga mot kemisk och biologisk nedbrytning.

PFAS som läcker ut från industrin eller från konsumentvaror bryts ner mycket långsamt eller inte alls. Det innebär att ämnena kommer att finnas i natur och människor för en lång tid framöver. PFOA (perfluoroktansyra), som tillhör gruppen PFAS, misstänks vara cancerframkallande och har kopplats till störningar i reproduktion och till beteendeförändringar. Produkter med höga koncentrationer av PFOA och ämnen som kan omvandlas till det blir förbjudet att tillverka och sälja inom EU från den 4 juli 2020 när Reach-förordningen ändras.

Källor: Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar