Laddar

VARNING: Vanliga grönsaken kan ge svåra brännskador

Ett ämne i palsternacka skapar en reaktion när det får kontakt med solljus. Reaktionen skapar svåra brännmärken på huden.

delningar

Det kan vara väldigt farligt att inte skölja händerna efter att du hanterat palsternacka. Det har en kvinna i Sverige fått erfara efter att hon fått stora brännmärken av att hantera grönsaken, det skriver 24Uppsala.

När kvinnan hanterat palsternacka i hemmet åkte hon direkt till solariet för att sola. Problemet är att det finns ett ämne i palsternacka som reagerar i samband med solljus och skapar ett giftigt ämne på huden som skapar smärtsamma brännsår.

– Det finns kemiska ämnen i palsternacka som i kombination med solljuset skapar en reaktion som heter fytofotodermatits, en farmakologisk effekt. Det är precis som i fallet med Jättebjörnlokan som de flesta känner till är ett problem, säger Håkan Thunon som jobbar på Centrum för biologisk mångfald SLU.

Finns det andra växer och livsmedel som kan skapa den här typen av brännskador? – Det finns väl en del. Framförallt växter som har något släktskap med hundkex. Selleri till exempel, fortsätter Thunon som dock menar att alla inte behöver drabbas.

– Det behöver inte vara så att alla drabbas, vissa är mer känsliga än andra, och för olika typer av ämnen. Det skulle också kunna vara så att hon hade otur i detta fall, att det inte hade hänt med en annan omgång av palsternackor som kanske inte hade haft samma mängd av kemiska kemikalier.

 

Relaterade artiklar