Laddar

Vägskyltar en trafikfara: ”Du blir näst intill blind”

En del av de nya vägskyltarna som Trafikverket satt upp kan vara en trafikvara. "Om du kör med hellyset på mot de här stora vita och blå skyltarna så ser du ingenting, säger Stellan Bresch, till P4 Kronoberg.

delningar

Stellan Bresch och Anders Garpenstedt som kör transporter på kvällar och nätter anser att skyltarna är ett problem, rapporterar P4 Kronoberg. 

– Om du kör med hellyset på mot de här stora vita och blå skyltarna så ser du ingenting. Du blir näst intill blind. Så mycket reflekterar de här nya skyltarna, säger Stellan Bresch till radiokanalen och får medhåll av Anders Garpenstedt:

– Skulle det vara vilt på vägen så ser man det inte.

Skyltarna som sitter längs med våra vägar har sedan några år tillbaka högre reflexkraft än tidigare. Förutom att de syns mer så bländar de även mer. Det är något som yrkeschaufförer fått uppleva.

Trafikverket är man väl medveten om kritiken och därför har man nu valt att sänka reflexkraften på en del av de nya vägmärkena. Men enligt enhetschefen Mats Sandgren är det inte aktuellt att byta ut gamla skyltar.

Att vägskyltar bländar kan bero på att de vinklades fel när de sattes upp, säger Sandgren.

– De ska ju vara vinklade från vägen in mot skogen, och är de inte de, eller till och med felvinklade in mot vägen, då är det klart att det blir bländande. Så får vi konkret vetskap om ett sådant vägmärke så kan vi ju titta på det.