Laddar

Utredaren i Lellefallet: ”Polisiärt sett hade vi rätt man”

Göran Sjösvärd var förundersökningsledare 1999 då turnéledaren Lelle Hildebrand försvann från rockklubben Kartago i Sölvesborg. Han är övertygad om att polisens teorier om det misstänkta mordet är de rätta: "Polisiärt sett hade vi rätt man", säger han till 24Kristianstad.se.

delningar

Rockbandet Hammerfalls turnéledare Lelle Hildebrand besökte rockklubben Kartago i Sölvesborg i januari 1999 i samband med en spelning.

Mitt under konserten lämnade han dock lokalen för att träffa en man från Kristianstad som var rockmanager och som vi denna tid var skyldig Lelle 28 000 kronor i biljettintäkter från en tidigare spelning.

– Det här med att han plötsligt lämnade lokalen för att uträtta ett ärende var för oss ett stort frågetecken. Det var inget som han brukade göra, säger dåvarande förundersökningsledaren Göran Sjösvärd som vid denna tid höll i vad som skulle bli den kanske största spaningsinsats som ägt rum i Blekinge län.

Från början anmäldes det hela som ett försvinnande och först senare misstänkte man mord.

– Det var en väldigt udda och märklig mordutredning så tillvida att vi inte hade något offer. I de allra flesta våldsbrott eller mord förekommer det ju ett offer.

En kartläggning av händelseförloppet på kvällen den 25 januari 1999 tog vid.

Det visade sig att Lelle blivit lovad pengar av rockmanagern under några dagar och att mötet sågs som att denna affär nu skulle göras upp.

– Det var den teori som vi arbetade utifrån. När managern besökte Lelle hade han lurat i honom att han skulle få pengar. Att det var detta som fått honom att lämna lokalen.

I förhör har managern berättat att han tog Lelle Hildebrand på en tur i sin bil för att snacka lite men att han efter en kvart släppt av honom utanför rockklubben igen. Managern var den siste att se Hildebrand vid liv.

Några vittnen till detta lyckades man dock inte hitta. Däremot finns det uppgifter om att en kvinna ska ha hört ett skott i trakten vid 21.30-tiden.

– Hon var väldigt säker på sin sak.

Nu inleddes en omfattande spaningsinsats som inkluderade hundförare och helikoptrar för att finkamma det område mellan Sölvesborg och Arkelstorp som kunde vara aktuellt i fallet.

Rockmanagern från Kristianstad greps och anhölls skäligen misstänkt för mordet.

– Han hävdade att han samma kväll kört till sitt föräldrahem i Arkelstorp norr om Kristianstad men vi vet inte exakt vilka bilar som använts, säger den tidigare förundersökningsledaren.

Lelle Hildebrands axelremsväska innehållande dator och 74 000 kronor i kontanter hade även hittats på Immelns is.

– Det var ju vårvinter och det hade hamnat vatten uppe på isen, någon hade väl räknat med att väskan skulle sjunka, säger Göran Sjösvärd.

Datorn skickades till England som vid denna tid hade kommit längre i arbetet med att återskapa hårddiskar men tyvärr gick det inte att få fram något från den.

I samband med anhållandet sökte man i en och en halv vecka i bland annat sjön Immeln som rockmanagern uppgett att han passerat den aktuella kvällen och som är känd för sina vattenfyllda håligheter som länge fungerat som avstjälpningsplats för både det ena och det andra.

Dykningarna gav dock ingenting.

Managern nekade till att han på något sätt varit inblandad i Hildebrands försvinnande men Göran Sjösvärd är efter 18 år fortfarande övertygad om att man var rätt ute med sina teorier:

– Han var den hetaste kandidaten till det här och var också den som senast träffat Hildebrand vid liv. Polisiärt sett hade vi rätt man men det räcker inte. Åklagaren måste ha påtagliga bevis för att det är gärningsmannen och vi fick inte fram nåt där, säger Göran Sjösvärd. 

Fallet har aktualiserats sedan skelettfynd gjorts vid Ivösjön. Polisen arbetar utifrån teorin att det kan finnas kopplingar mellan fyndet och Lelle Hildebrands försvinnande och nu har skelettet skickats i väg till analys på Rättsmedicinalverket i Lund.

– Det är klart att skulle man ha tillgång till tänder och annat skulle man enkelt kunna göra en DNA-analys och om man finner skotthål kommer man ett stort steg framåt. Dock behöver fyndplatsen och mordplatsen inte alls vara samma. Det känns osannolikt att han skulle ha blivit utlurad till Ivö. Det får man utesluta.

I den då misstänktes bil fann man inga spår.

Samtidigt avtjänar rockmanagern ett livstidsstraff för ett trippelmord i Klippan som utförts just genom att offren sköts i en bil på en rastplats 1999.

Göran Sjösvärd är övertygad om att nya förhör kommer att hållas med rockmanagern om kvarlevorna som hittades av svampplockare förra veckan visar sig tillhöra Lelle Hildebrand.

– Framförallt vore det ju oerhört skönt för de anhöriga att få ett avslut på det här. De har ju levt i en fruktansvärd mardröm. Minnen som förföljt dem dag och natt och som inte går att tvätta bort. På ett sätt går det aldrig att föreställa sig vilket helvete de har haft.

Text: Mattias Nilsson, 24Blekinge.se