Undersökning: Strunta i konsten – vi vill ha mer grönska i städerna

Pressfoto: Projektengagemang.

Att leva klimatsmart och hållbart blir allt viktigare för svenska folket.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

I utvecklingen av Sveriges städer är hållbarhet och grönska det svenskarna prioriterar högst. Det visar Projektengagemangs undersökning Samhällsbarometern.

Tre av fyra svenskar vill se fler solceller på Sveriges byggnader i framtiden. 58 procent se också se fler trädgårdar på taken. Däremot vill endast elva procent se fler konstverk på byggnaderna.

– Svenskarna är tydliga med att framtidens städer ska vara grönare och mer hållbara. Det ligger också i linje med hur vi ser på utvecklingen. Ett ökat fokus på hållbarhet i kombination med teknikutveckling och delningsekonomi kommer att möjliggöra en grön omställning i våra städer och på lång sikt kommer vi ha möjlighet att frigöra ytor som idag upptas av parkerade bilar, säger Nicke Rydgren, affärsutvecklingschef på Projektengagemang.

När det kommer till framtida stadsplanering hamnar grönområden i topp. Hela 70 procent av svenskarna vill se mer träd och grönska i Sveriges städer och närmare hälften vill se fler parker, lekplatser och cykelvägar.

Drygt var tredje svarande, 36 procent, tycker att en större del av trafiken bör beläggas under marken. Däremot är det bara elva procent som efterfrågar mer konst.

Tack vare e-handelns starka utveckling blir det allt viktigare med snabba leveranser av produkter som beställts online.

Samhällsbarometern visar samtidigt att 38 procent av svenskarna tror att varor i framtiden kommer att levereras med hjälp av så kallade självkörande poddar, små eldrivna fordon.

Det är dock inte alla som är lika övertygade om denna teknikutveckling. I Gävleborg anser var fjärde respondent att självkörande poddar är framtiden. I Uppsala däremot tror flest på poddar. Där är motsvarande siffra hela 44 procent.

Topp 5: Här tros det mest på självkörande poddar

1. Uppsala län

2. Västra Götalands län

3. Södermanlands län

4. Östergötlands län

5. Hallands län

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar