Laddar

TV: Piffade upp soprummet med kristallkrona

"Alla älskar det. Nu är det en ljus och trygg miljö".

delningar

På det kommunala bostadsbolaget Ronnebyhus fastigheter i Bräkne-Hoby finns det soprum som minst sagt erbjuder en annorlunda atmosfär.

Inne i miljörummet på Mölleskogsvägen lyser det hemtrevligt i fönstren och när dörren öppnas spelas olika ljud upp.

– Ja, det är musik som är fri att använda sig av, ibland lite fågelkvitter och så den kända Ronnebyhusjingeln, säger bovärden Mikael Olsson som tillsammans med fastighetsskötaren Ing-Marie Johansson visar upp det unika miljörummet.

 

– Det hela började 2014 med att vi ville skapa ljusa och trygga miljöer för de boende. Det är ju inte så kul att kasta sitt avfall på kvällen om det är mörkt och skumt inne i rummet, menar Mikael Olsson.

Belysningen anpassar sig efter ljuset utanför rummet och tänds upp vid behov.

Men det slutade inte där. Plötsligt hittade man nya fönster från en rivningsfastighet i Kallinge. Dessa återmonterades och kompletterades med en kristallkrona.

 

Foto: Mattias Nilsson.

Till detta har man satt växter, något som uppskattas extra mycket av de boende i de 64 lägenheterna i området.

– Ja, alla hjälps åt. Till exempel har de boende satt små fjärilar på bladen för att skapa en mysig känsla, menar Ing-Marie Johansson.

Och soprummet håller sig fräscht och snyggt.

– Alla tar väl hand om detta, alla hyresgäster städar och håller det rent, aldrig att man ser en soppåse på golvet eller så, säger Mikael Olsson.

 

Pia Eriksson besöker soprummet för att kasta sopor från föräldrarna som bor i området och hon har bara positivt att säga om den annorlunda miljön.

– Jag tycker att det är jättebra. Det känns härligt att vara här.

Dock tillägger hon att det gärna hade kunnat finnas en automatisk dörröppnare för de lite äldre hyresgästerna, något som bovärden genast lovar att han ska ta upp nästa gång man diskuterar sin budgetplanering.

 

Foto: Mattias Nilsson.

I 24Play ser du en film från det sällsynta soprummet i Bräkne-Hoby.