TV: Nostalgifest - nu kan du testa gamla tv-spel

Hoppas locka många medelålders entusiaster.

delningar

Nu på söndag den 21 oktober räknar Blekinge Museum kunna locka många spelentusiaster till sitt magasin på Rosenholm i Karlskrona.

På plats finns Fredrik Åberg, en av landets största samlare av Commodore64-datorer. Han ska föreläsa och har även med sig ett gäng gamla maskiner.

– Bland annat vet jag att han tar med sig en udda bärbar variant, säger Jonas Eckerbom från museet som själv beskriver sig som en riktig spelnörd.

– För mig har det gett otroligt mycket att spela, säger 48-åringen som själv köpte sina första spelmaskiner under det tidiga 80-talet.

– Det var ju inte bara själva spelandet utan det här att lära sig hantera sin dator och programmera den. Sedan blev jag väldigt bra på engelska också. Jag vara bara 13 år gammal men läste ganska tekniskt avancerade instruktionsböcker på engelska. Och så tränade man ju upp sin koordinationsförmåga.

Enligt Jonas Eckerbom blir man aldrig för gammal för att spela tv-spel.

– Och det här med att man skulle få fyrkantiga ögon är bara skitsnack, även om jag självklart kanske tycker att min egen son ibland spelar väldigt mycket, skrattar han.

Alltihop började med ett tv-spel kallat Videomaster från 1977, skänkt av en person i Fridlevstad.

– Spelet har funnits i våra samlingar sedan 2000 men det var först nu för ett tag sedan vi fick upp ögonen för det och när vi bestämde oss för att ha tema tv-spel nu i höst tog det verklig fart.

Mycket av spelen som nu visas upp under söndagen kommer annars från de museianställdas egna hem.

I utställningslokalen förevisas Commodore Amiga, ZX Spectrum, Macintoshdatorer, gamla mobiltelefoner, MD-spelare, klockor, Playstation och Game & Watch med klassikern Donkey Kong med mera.

– Här har vi en rolig sak. N-Gage från Nokia. En telefon och handkonsol i ett som väl var något av det sista de gjorde, det blev en riktig flopp.

Vad är det för publik ni hoppas kunna locka för provspel nu på söndag?

– Jag skulle tippa på att det blir ganska många 40- och 50-plussare som vill visa sina barn hur det gick till när de var unga. De som växte upp med de här spelen.

I 24Play kan du se när Jonas Eckerbom provspelar ett spel från 1987 på sin gamla Commodore Amiga.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar