Laddar

TV: Metoomanifestationen: ”Förjävligt att det får vara på det sättet”

Många manifesterade mot sexuella övergrepp.

delningar

Klockan 15 på söndagen hölls en manifestation i andan av metoo runt om i hela landet. En av platserna där uppemot hundra personer samlades var Ronneby. Människor hade uppmanats klä sig i svart och bära facklor – och så blev det. En av grundarna, Malin Norfall, var nöjd med uppslutningen.

– Jätteroligt, jag hoppas att vi kan prata om det här som början på en förändring. Det är tryggare nu och det är fler som vågar berätta och säga ifrån, säger Malin Norfall, som vanligtvis är socialdemokrat men under manifestationen i rollen som privatperson.

Hon själv har blivit utsatt för trakasserier på jobbet i sin roll som politiker och skrivit under hashtagen ”I maktens korridorer” – samlande vittnesmål av sexuella trakasserier från politiker.

– Folk har gett skamliga förslag och man beter sig på ett sätt mot kvinnor som man aldrig skulle göra åt en man, berättar hon.

Hur viktigt är detta? – Det är hur viktigt som helst. Särskilt för dem som inte är med i någon organisation.

På plats var också Thomas Lähdet.

– Jag tror att den här metoo-rörelsen är jävligt bra. Jag tror att det är jävligt nyttigt att man i till exempel omklädningsrum lär sig att respektera mänskliga rättigheter och speciellt kvinnor, säger Thomas Lähdet.

Vad kan männen göra känner du? – Jag tycker männen ska besinna sig. Karlar är som karlar, men vi måste stävja så att männen inte beter sig som idioter.

– Jag är 70 år men aldrig sett någon som blivit utsatt men jag vet att det förekommer och det tycker jag är förjävligt, avslutar Thomas Lähdet.