TV + BILDEXTRA: Unika puben i Blekinge: "Lite som en svartklubb"

"Ett ställe som alla har hört talas om men få vet var det ligger".

delningar

Det var för att öka medvetenheten om projektet Solixx som går ut på att bygga bostäder och kontor i Sölvesborgs innerhamn som Pub Brödtjyven kom till.

– Det började med att jag var på resa i Stockholm och hamnade på ett fantastiskt ställe i Gamla stan, säger idésprutan Anders Nilsson till 24Blekinge.se.

– Stället hette Pub Stampen och jag älskade platsen från allra första början och tänkte att ett sånt här ställe skulle vi väl kunna ha i lilla Sölvesborg också?

Sagt och gjort. Inne i den 64 meter höga silosbyggnaden inreddes vad som skulle bli Pub Tjyven, numera Pub Brödtjyven för fyra år sedan.

Namnbytet skedde för att tydligare knyta an till den anrika stuverikran som i folkmun kallas brödtjyven.

– Den heter så eftersom ett flertal hamnarbetare blev utan försörjning när den där kranen kom på plats 1938. Den stal liksom deras brödföda.

Inredningen i den udda lokalen är verkligen iögonfallande. En gammal manöverpanel i metall har fått ta platsen som bardisk, i taket hänger gamla modellflygplan och möblemanget är uteslutande fåtöljer, soffor, bord och stolar från loppisar runt om i bygden.

Lokala konstnärer har även förädlat stället med skulpturer och målningar.

– I början ville vi inte göra för mycket reklam utan ville skapa ett ställe som nästan alla har hört talas om men som få vet var det ligger och så blev det också när vi öppnade. I dag är vi dock inarbetade.

Ingången mot hamnsidan till är nämligen ytterst diskret och det är svårt att utifrån se vad som försiggår inne i lokalen.

– Vi ville få lite en känsla av svartklubb, säger Anders Nilsson som dock lyckades få alla nödvändiga tillstånd och nu serveras öl på flaska, cider och vin under de tillställningar (vanligtvis femton stycken per år) som arrangeras på puben.

– Ja, det är den lätta menyn...ingen sprit...

Närmast inleder man Sölvesborgs kulturvecka med storbandsjazz och irländsk folkmusik.

På lördag spelar Sölvesborgs big band med vokalisten Maria Werneskog och Bandet Dönaberga som blandar irländsk musik med gammaldags rock'n'roll.

– Vi har en väldig bredd i publiken. Jag brukar säga det att vi lockar människor som är mellan 20 och 80 år gamla, skrattar Anders Nilsson.

I 24Play kan du se och höra honom berätta mer om Pub Brödtjyven.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar