Laddar

TV: Åkesson om gängkriminaliteten: ”In med militären”

Självsäker SD-ledare talade på årsmötet.

delningar

I samband med Blekingedistriktets årsmöte på söndagen passade partiledaren Jimmie Åkesson (SD) på att besöka Karlshamn som en del av den landsomfattande turné som han är ute på och som inleddes i Norrbotten i januari.

Tanken är att han ska besöka samtliga partidistrikt och nästa vecka väntar besök i Vänersborg, Lidköping, Borås och Halmstad.

 

Det är en självsäker partiledare som gör sitt bästa för att elda på massorna i Karlshamns rådhus i en tid då det rapporterats om mycket turbulens i partiet.

Tidigare i år hoppade nästan hela den lokala partistyrelsen i Sölvesborg av och i veckan kom rapporter om hur flera toppnamn och riksdagsledamöter inte kommer att få förnyat förtroende i partiets riksdagsgrupp.

SD har växt enormt både medlemsmässigt och organisatoriskt. Vi har nått väljarsegment som vi aldrig tidigare har nått in i. Då blir det också en annan konkurrens om platserna och detta är en omställning för oss, säger Åkesson.

 

Foto: Mattias Nilsson.

När det kommer till styrelsen i Sölvesborg som hoppade av förklarar han det med att kommunen är kanske den medlemstätaste i landet för partiet.

– De vill väldigt mycket och det är olika intressen som krockar.

Partiet profilerar sig mycket med säkerhetspolitiken inför valet och en av frågorna som väckt uppmärksamhet gäller huruvida militären ska få bistå polisen.

– Vid upploppssituationer som de vi sett i exempelvis Husby för några år sedan där det sprider sig från den ena förorten till den andra räckte kanske inte polisen till. Då ska man om man bedömer att det behövs kunna ta hjälp av militära resurser men det ska alltid stå under polisiärt befäl.

 

Partiledaren har varit med länge. I sitt invigningstal på partiets årsmöte beskrev Jimmie Åkesson sitt parti för tjugo år sedan som ”en kringresande cirkus”.

I dag menar han att man når ut till många fler grupper i samhället och att man har förvånansvärt många medlemmar med invandrarbakgrund. Antalet medlemmar har också växt till 30 000 runt om i landet.

Att klara valet rent personellt är inte längre något hot, menar han.

– Det är väl bara någonstans i Östergötland och i Smålands inland som vi haft problem att fylla listorna, annars kommer vi att klara av minst en fördubbling efter valet på många håll.

På frågan om vilket parti han själv skulle välja om han inte fick rösta på SD duckar han och när det handlar om vilken statsminister i landet som varit bäst anser Åkesson att det är jämnt skägg mellan de båda socialdemokraterna Per-Albin Hansson och Tage Erlander.

– Det var de som byggde folkhemmet och fick bort motståndet mellan de olika klasserna. De förstod också vikten av näringslivets villkor och lyckades få en acceptans för ett förhållandevis högt skattetryck. Det är deras förtjänst att vi fortfarande har lite av välfärden kvar.

Se hela intervjun med Jimmie Åkesson i 24Play.

Relaterade artiklar