Laddar

Tusentals olagliga cigaretter såldes i lokal butik

Butiksägaren döms nu för två brott.

delningar

Under tisdagen föll domen mot den butiksägare i Olofström som har stått åtalad för olovlig tobaksförsäljning och olovlig befattning med punktskattepliktiga varor.

Under en tobakstillsyn i butiken som polisen genomförde upptäcktes det att över 2200 cigaretter i butiken som erbjöds till försäljning inte var svenska och därmed saknar korrekta varningstexter, vilket ligger till grund för åtalspunkten olovlig tobaksförsäljning.

Eftersom det inte går att fastställa vare sig cigaretterna, som hade ukrainsk text på paketen, tillverkades inom EU eller inte räknas varorna inte som smuggelgods, men eftersom korrekt beskattning inte har skett benämns brottet som olovlig befattning med punktskattepliktiga varor.

Butiksägaren hävdade till sitt försvar att en kund hade kommit in och lämnat cigaretterna i en påse och att han bara presenterade dem i butiken för att fylla ut utbudet, något som Tingsrätten menar inte påverkar åtalspunkterna.

Mannen, som är i 30-årsåldern, döms nu på båda punkterna i Blekinge tingsrätt och påföljden blir dagsböter på 4000 kronor samt en företagsbot på 10 000 kronor.

Relaterade artiklar