Tusentals blekingebor deltog i utmaningen – fikade Fairtrade

Fika. Foto: Mitchell Van Voorberge. Hewan Temesghen, generalsekretetare Fairtrade Sverige. Foto: Fairtrade Sverige.

Så många deltog i utmaningen. Nu drar den igång igen:

delningar

Förra året deltog 4 959 blekingebor i Fairtrade Challenge 2018. Flest fikadeltagare per invånare i Blekinge fanns i Olofström, Karlshamn och Ronneby. Blekinge hamnade därmed på fjortonde plats i länsligan för 2018. Snart drar 2019 års stora fikautmaning igång igen - den 9 till 12 maj.

– Nu hoppas vi att blekingeborna ska slå förra årets rekord och att fler deltar i årets fikautmaning Fairtrade Challenge. Ska vi tillsammans lyckas nå de globala målen i Agenda 2030 behöver vi öppna upp för diskussioner om hur det vi konsumerar produceras, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare på Fairtrade Sverige i ett pressmeddelande.

Under förra årets utmaning fikade folk Fairtrade i 247 av Sveriges 290 kommuner för att uppmärksamma odlare och anställdas arbetsvillkor i länder med utbredd fattigdom. Fikasugna personer från Kiruna i norr till Trelleborg i söder deltog i både små och stora sammanhang.

Fackförbundet Kommunal samlade allra flest fikadeltagare, drygt 65 000, under den gemensamma parollen ”Schysst fika, schyssta villkor”. Munkfors kommun var den kommun som lyckades samla allra flest fikadeltagare med över 50 procent av befolkningen.

– Aldrig förr har det varit så viktigt att välja kaffe, te eller kakao som värnar om schyssta arbetsvillkor och mänskliga rättigheter. Världsmarknadspriset på kaffe har sjunkit till extremt låg nivå vilket resulterat i att dagens kaffepris är det lägsta på över tolv år. Det får enorma konsekvenser för miljontals kaffeodlare och deras familjer världen över. Att vara med och fika är ett konkret sätt att göra skillnad, säger Hewan Temesghen i pressmeddelandet.

Fikadeltagare kan redan nu anmäla sin fika på fairtradechallenge.se.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar