Laddar

Tortyrmisshandel i 16 timmar: ”Försökte strypa offret med hundkoppel”

Sju personer åtalas för en tortyrliknande misshandel i Karlskrona i februari. En 21-årig man blev inlåst och misshandlad i cirka 16 timmar.

delningar

I 16 timmar blev han inspärrad, avklädd och misshandlad med ett aluminiumrör, ett hundkoppel och en kolsyrepistol. Den 21-årige mannen ådrog sig livshotande skador, och hela sju personer från Karlskrona kommun är misstänkta för inblandning i den tortyrliknande misshandeln.

Tre personer åtalas för människorov, en person för medhjälp till människorov, tre personer för underlåtenhet att avslöja människorov och en man i 30-årsåldern är även åtalad för mordförsök.

– Min uppfattning är att han försökte strypa offret med ett hundkoppel och den gärningen måste bedömas för sig, säger åklagare John Dagnevik till SVT Nyheter Blekinge.

Strypningen avbröts när andra personer i lägenheten upptäckte att det var fara för målsägandes liv.

– Jag tycker att helheten är viktig när ärendet nu ska prövas. Misshandel har varvats med hot, utpressningar och olika typer av bedrägerier. Sammantaget var offrets skador livshotande, säger Johan Dagnevik till SVT.

Orsaken till den grova misshandeln ska ha varit att 21-åringen misstänktes ha stulit smycken och tabletter från trion.  Vid misshandeln blev även 21-åringen hotad av männen: ”vi ska döda dig” och ”du kommer inte härifrån levande”, ska de ha sagt. En av männen höll dessutom en kolsyrepistol mot 21-åringens tinning.

Efter cirka 16 timmar släpades 21-åringen ut från bostaden och dumpades på gatan. Som SVT Nyheter Blekinge tidigare avslöjat så publicerade männen bilder på den skadade 21-åringen på sociala medier. En man efterfrågade även en bil via Facebook: ”Bil sökes akut” – för att, enligt åklagaren, transportera bort målsägande från brottsplatsen.

Enligt rättinstyget framgår bland annat:

”Målsägande blev utsatt sådant våld som görs gällande i gärningspåståendet, exempelvis kraftigt upprepat trubbigt våld – knytnävslag, sparkar, stampning och slag med kantigt avlångt föremål mot kropp och ansikte – skjuten med elvapen i ansiktet, blivit utsatt för stryptag med rem/koppel, samt att målsägandens skador i sin helhet är förenliga med att de orsakats på så sätt som målsäganden och tilltalade uppgett samt att skadorna i sin helhet varit livshotande”

Nu riskerar flera personer långa fängelsestraff.

– Enligt min uppfattning är den här gärningen så allvarlig att flera av de åtalade förtjänar fleråriga fängelsestraff, säger John Dagnevik till SVT.