Laddar

Tioårsjubileum för festivalen: "Du kan komma hit i pyjamas om du vill"

Montage: Publikhav från förra årets festival/Lena Mattson Foto: Privat

För tio år sedan hölls för första gången festivalen Musiktältet Näsviken.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Lena Mattson är en av arrangörerna för festivalen och hon har varit med festivalen startade. Lena berättar att hon tillsammans med några vänner i musikföreningen tyckte att det var för mycket gubbar inom musiklivet. De upplevde att det saknades en plats där ungdomar fick komma fram.

Det hela började med den lilla gräsplätten i Näsviken. Föreningen ringde till kommunen och frågade om det var möjligt att hyra den lilla gräsplätten och vad det skulle kosta.

– Vad ska ni ha den till? sa kommunen. Vi frågade om vi fick använda den för att sätta upp en liten scen på och de sa ja. Så fick vi hyra den för en liten summa, säger Lena.

När platsen för festivalen var fixad var det dags att få tag i allt som behövs för en festival.

– Vi hade ingen buffert. Nu får vi börja tigga sa vi till varandra. Vi gick runt och frågade folk om vi kunde få saker som de inte använde. Vi började med ett militärtält. Sedan har vi samlat ihop allt från filtar, till lastpallar och kaffekoppar, berättar Lena.

Tanken om att samla ihop materialet som behövs finns med än i dag. Allt material är lånat eller något som festivalen har fått. Alla som är med och arrangerar festivalen arbetar ideellt, precis som med många utav banden. Alla intäkter från festivalen går till att betala avgiften för att få vara i Näsviken och till att ekonomiskt stötta band som har en lång resväg.

I år har festivalen tioårsjubileum. Men vägen dit har inte varit helt självklar. Lena och de andra som anordnar festivalen var inte säkra på att de skulle orka ett år till.

– Vi har hållit på med det här länge. Vi kände att vi inte orkade. Vi är runt 57 år alla arrangörerna, säger Lena och skrattar. Människor nästan halshögg mig på stan när vi sa att det troligtvis inte skulle bli någon festival i år. De frågade Lena, vart ska vi vara någonstans nu då?, fortsätter hon.

För ungefär fem veckor sedan bestämde sig Lena ändå för att ringa kommunen och se om gräsplätten fanns ledig, vilket den gjorde.

– Jag sa till de andra: "Kom igen vi kör i år ändå!" säger hon.

Festivalen har fritt inträde och är tillgänglig för alla. Musiken varierar mellan allt från dragspelsmusik till rock. Lena vill att det ska vara en mysig plats där alla kan få vara sig själv.

– Du tar med dig en egen stol och kommer och sätter dig. Du kan komma hit i pyjamas om du vill, säger Lena.

Säkerheten är en annan sak som prioriteras på festivalen. Sedan några år tillbaka har det funnits personer som kan följa med festivalbesökare till den stora vägen om de upplever det jobbigt att behöva gå själv.

– Man kan komma till oss i caféet och så ser vi till att fixa det. Det ska kännas säkert. Vi är medmänniskor, vi måste hjälpa varandra. Det är inte bara rock and roll, berättar Lena.

Det som Lena mest ser fram emot med festivalen är känslan av att allt fungerar.

– Jag har en bild framför mig. Det är vid 18-tiden, ungdomarna står på scenen och människor är glada. Vattnet glittrar och svanarna guppar i vattnet. Då får man känslan av att nu är vi i gång.

Musiktältet Näsviken startar med en förfest på onsdagen den 18:e juli klockan 18.00.

Relaterade artiklar