Terroråtervändare på plats i Blekinge

Polischef Hans Kjaersgaard. Bild: Lars Hedelin, Polisen

En återvändare från en terrororganisation utomlands är på plats i Blekinge. Det bekräftas av polisområdeschefen Hans Kjaersgaard.

delningar

En man har återvänt till Blekinge efter att ha varit ansluten till en terrororganisation utomlands.

– I det polisområde där Blekinge ingår har vi en så kallad återvändare, säger polisområdeschef Hans Kjaersgaard till Sveriges Radio.

Personen ska befinna sig i Karlskrona kommun och ska enligt Hans Kjaersgaard ha kommit ensam dit. Säpo har tidigare pekat ut kommunen som ett möjligt mål för IS-återvändare. Däremot har polisområdeschefen inga uppgifter om vilken organisation mannen anslutit sig till, skriver Sveriges Radio.

Enligt Säpo finns omkring 150 personer som återvänt från terrororganisationer i Sverige, uppger Sveriges Radio, men efter att det sista IS-fästet i Syrien fallit kan fler vara på väg.

Det var i måndags som en inbjudan skickades ut till 41 svenska kommuner, varav en av dem var Karlskrona kommun. Inbjudan gäller ett möte i Stockholm den 24 april där kommunerna ska få hjälp och stöd att hantera IS-återvändare.

– Det är en inbjudan till de kommuner som vi vet antingen redan har IS-återvändare hemma i kommunerna eller återvändare som skulle kunna komma hem som finns i läger i Syrien nu, sa Anders Kretz, seniorrådgivare vid Center mot våldsbejakande extremism, då.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar