Laddar

Tänder ljus mot kvinnovåldet

Ett ljus för varje kvinna som sökt hjälp.

delningar

Lördagen den 25 november klockan 16.00 på eftermiddagen kommer tjejjouren Rut i Ronneby att delta i en ljusmanifestation mot kvinnovåldet.

– Vi finns i Ronneby sedan 2012 och har ungefär 10 aktiva medlemmar. Till skillnad från kvinnojouren har vi inga fysiska möten med de kvinnor som behöver hjälp, utan använder oss av en särskild chattfunktion för stödverksamheten, säger Johanna Mathisson från Tjejjouren Rut till 24Blekinge.se. 

Varje vecka är det i snitt fem drabbade kvinnor som hör av sig via chatten.

– Vi försöker peppa dem till att söka hjälp och ibland händer det att vi uppmanar dem att ringa 112 eller att göra en polisanmälan. Tjejerna är helt anonyma och vi har ingen anmälningsskyldighet men handlar det om liv som är i fara, uppmanar vi dem att direkt ringa 112.

I slutet av varje år gör man en sammanställning av hur många kvinnor som sökt hjälp och för 2016 har man haft 238 stödsamtal via chatt, mejl och frågelåda.

Lördagen den 25 november kommer man att tända ett ljus på torget i Ronneby för varje kvinna som sökt hjälp.

– Det här gör vi för att uppmärksamma att det är internationella dagen för avskaffande av våld. Alla som vill får komma och titta på manifestationen, säger Johanna Mathisson.