Laddar

Sveriges vackraste stad har korats – så gick det för Blekinge

Nu har landets vackraste stad utsetts.

delningar

Det är en omröstning via internet som initierats av det så kallade Arkitekturupproret som nu kan presentera sitt resultat.

Femton städer som anses vara vackrast har hamnat på listan och ett av framgångsrecepten för att bli klassad som vacker är närheten till havet, menar personerna bakom tävlingen som avgjordes genom röstning via Facebook.

Alla städer utom Lund ligger vid havet, eller vid en sjö.

Vinnaren fick hela 1912 av 10145 röster och det är inte någon stad i vårt län. Däremot plockade residensstaden hem en hedrande fjärdeplats.

Vann gjorde Sundsvall. ”Staden som ligger vackert mellan två kullar är fylld av arkitektur som får dig att tro att du befinner dig på Östermalms unika Strandvägen i Stockholm, men nej du befinner dig i Norrland”, skriver arrangörerna på sin hemsida.

Här är listan:

Sundsvall

Visby

Lund

Karlskrona

Ystad

Varberg

Kalmar

Norrköping

Vadstena

Nora

Eksjö

Landskrona

Helsingborg

Hjo

Marstrand

Om Karlskrona som samlade 470 röster vilket ledde till en fjärdeplats skriver man:

”Karlskrona är ett utomordentligt fint exempel på en planerad europeisk örlogsstad. Karlskronas minus är alla stilkrockar där enorma lådor ofta har smällts upp på fel plats. Där det tidigare låg pittoreska trähus hittar du ofta tråkiga lägenhetskomplex idag och rivningarna av historisk bebyggelse har fortsatt på 2010-talet.”

Karlshamn hamnade på plats 40.

Inga andra av Blekinges städer samlade mer än tio röster och redovisas därför inte bland de 55 städerna som tävlingen omfattat.

 

 

Relaterade artiklar