Svenskar rasar om nya skatten: “Jävla pajaspolitiker”

Foto: Mostphotos/Mihajlo Maricic. Skärmdumpar: Facebook.

Snart kan skatten bli verklighet, vilket har delat svenskarna i två läger och har rört upp många känslor.

30 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

På onsdag kommer riksdagen att fatta beslut gällande den nuvarande radio- och tv-avgiften som alla hushåll med en tv-mottagare betalar årligen och ligger på 2 400 kronor per hushåll.

Som vi tidigare har skrivit, kommer sannolikt den nuvarande avgiften att slopas för att istället ersättas av en skatt som alla som är över 18 år och har en beskattningsbar inkomst kommer att behöva, oavsett om man har en tv hemma eller inte.

Den nya skatten föreslås ligga på 1 300 kronor per person och år för alla svenskar som tjänar mer än 13 600 kronor per månad. Om förslaget går igenom kommer delsumman att börja dras för alla varje månad från och med den 1 januari 2019.

Reaktionerna från svenskarna har inte låtit sig vänta och trots att många är positiva till förslaget, är det också många som är starkt kritiska. Efter att vi har publicerat artiklar om förslaget i slutet på förra veckan har läsare kommenterat på Facebook.

Kritiken som framkommer handlar främst om att många anser att det är orättvist att behöva betala för radio och tv de själva aldrig lyssnar eller tittar på.

"Jävla pajaspolitiker! Helt odugliga! Jag klarar mig utan dom med dom klarar sig fan inte utan mig!!", skriver en upprörd läsare.

"Snart skiter jag i det här jävla landet, hoppas fler tycker lika. Dax för en ändring!", kommenterar en annan.

"Låt kommunisterna betala för sina skit program själv ist för att tvinga oss andra betala för en tjänst vi inte vill ha...", skriver en tredje läsare.

Samtidigt påpekar många att de anser att det blir mer rättvist att lägga pengarna till SVT, SR och UR på skatten, eftersom många med tv-mottagare i dag struntar i att betala avgiften.

"Bra! Inga jävla snåljåpar som kan åka räkmacka. Lika för alla!", skriver en person.

"Men gud vad bra och verkligen på tiden!!!!" skriver en annan läsare som är positiv till förslaget.

"Jag tycker det är JÄTTEBRA! Betalar faktiskt TV-avgift redan nu trots att jag ingen tv har- men jag tittar ju på SVT, SVTplay och URplay så det är väl inte mer än rätt. Reklamfinansierade tv är inget jag vill ha!", skriver en tredje.

Om den nya skatten blir verklighet kan äldre med låg inkomst komma att gynnas av lagändringen, medan sambos samt familjer med flera vuxna barn i hushållet kan komma att tvingas betala mer.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar