Svårt tarmsjuka Suhad: ”Sjukhuset har förstört mitt liv”

Tvingades operera bort 45 centimeter av tarmen.

delningar

2012 började medelålders Suhad i Karlskrona få väldigt ont i nederdelen av magen.

Smärtan på den vänstra sidan blev värre och värre och hon sökte hjälp, både på sin vårdcentral och på akuten.

– Men jag fick bara en massa smärtstillande, säger Suhad.

Efter nästan ett år med ihållande smärta och olika vårdbesök blev det akut och hon blev ordentligt undersökt. Då fann man ett antal fickor i tarmen.

2014 var hon inlagd på sjukhus ett flertal gånger och det blev värre och värre. I februari 2015 genomfördes en operation av tarmen som då var rejält inflammerad.

Hon opererades en måndag men tvingades till ny operation på torsdagen samma vecka.

– Då satte de in stomi men det blev fel med hålet där den skulle sitta, det var så inflammerat och jag fick jätteont i hela kroppen, säger Suhad som sammanlagt fått 45 centimeter av sin tarm bortskuren och haft stomipåse sedan dess.

Efter sjukhusvistelsen blev hon även berättigad till hemtjänst och hon tvingas ta sig fram med rullator.

– Jag har fortfarande jätteont och mår väldigt dåligt psykiskt. Jag kan inte laga mat, duscha eller byta kläder, allt sånt behöver jag hjälp med. Smärtan försvinner inte, jag har ont i hela buken.

Till slut ledde smärtan till att hon svimmade samma dag som hon i slutet av november 2015 tvingades till en tredje operation.

– Då var det riktigt akut. Jag hade jätteont i kroppen, väldigt hög feber, så hög feber att jag svimmade och fick hämtas med ambulans. Det var livshotande, jag höll på att dö.

En cysta satt på bägge äggstockarna och en äggledare som var rejält inflammerad opererades bort.

I samband med operationen upptäcktes en abscessbildning på tarmen.

Familjen menar att cystan upptäcktes redan under den andra operationen och är kritiska till läkarnas uppföljning.

– Hade man tagit tag i det ordentligt redan från början hade man heller inte behövt ta så mycket av tarmen, menar sonen Sinan.

– Man kan fixa det men sjukhuset har förstört mitt liv med flera år, tillägger Suhad.

Efter den tredje operationen har det nu även konstaterats ett bråck vid stomin som långsamt växer.

För att en fjärde operation ska ske kräver dock läkarna att Suhad som är överviktig ska minska sin kroppsvikt med 10 procent.

– Hur ska det gå till? frågar Suhad uppgivet och gråtande.

Nu hoppas hon att någon ansvarig ska hjälpa henne.

– Jag mår så dåligt. Jag har inte kunnat leva i flera års tid. Jag vet inte vad som ska hända nu. Efter allt detta får jag ingen hjälp. De ser inte hur jag har det och de bryr sig inte. Jag måste bli behandlad som en människa, de måste lösa det här.

Så sent som i februari fick Suhad en ny kalldusch.

En privat vårdgivare gör samma bedömning som Kirurgkliniken i Karlskrona och kräver att hon går ner 15 kilo i vikt för att komplikationerna vid en operation inte ska bli för stora.

 

– ”Då vill de inte operera dig”…Hur kan man skriva så till en svårt sjuk människa?, undrar sonen Sinan som menar att mamman i det närmaste är rörelsehindrad på grund av sin sjukdom.

24Blekinge.se har varit i kontakt med behandlande läkare men de kan inte uttala sig i det enskilda fallet med hänvisning till sekretessen.

Däremot menar man att en viktminskning på femton kilo inte är omöjlig. Att operera överviktiga patienter innebär alltid en risk men tack vare dieter och den hjälp som landstinget erbjuder genom levnadsvanemottagningar ska det kunna gå att få ner patientens vikt.

Man tillägger att det givetvis går att genomföra en akut operation på en kraftigt överviktig person men att man då får vara beredd på de risker detta medför.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.