Laddar

Strömavbrott lamslog äldreboende – nu kräver M svar om säkerheten

"Lyset fungerade inte, värmen fungerade inte, lyftanordningar som är en del av hjälpmedlen för personalen fungerade inte".

delningar

I söndags drabbades stora delar av Olofström, Vilshult och Jämshög av strömlöshet klockan 06.45 på morgonen. Avbrottet pågick till klockan 09.00 och det saknades reservkraft.

Utanför var det 5 minusgrader och strömavbrottet gjorde så att lyset, värmen, lyftanordningar och andra hjälpmedel för äldre inte fungerade inne på de kommunägda äldreboendena Klinten, Västra Lid, Jemsegården, Ekdungen och Ekbacken, skriver Moderaterna i en interpellation till kommunalrådet Sara Rudolfsson, (S).

”Varm frukost kunde inte serveras, det så viktiga morgonkaffet eller teet likaså. l Västra lid slogs även belysningen till nödutgångar ut. Gemensamt för alla dessa boenden är att alla de tydligen saknar reservkraft vid sådana händelser som exempelvis strömavbrott”, skriver Moderaterna i interpellationen.

Nu kräver man svar på hur rutinerna inom de kommunala äldreboendena fungerar under liknande omständigheter och om det finns reservaggregat och varför de inte är utplacerade på de aktuella boendena. Man vill även veta om det finns en fungerande krisledningsnämnd i kommunen och vilka som ingår i den.