Stort teknikintresse bland Blekingekvinnor – men de väljer bort teknikutbildning

. - Foto: Pixabay

”En stor förlust”.

delningar

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) praktikprogram Tekniksprånget har mellan 2015 och 2018 undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning. 

– Det är en stor förlust att så många väljer att hoppa av sina tekniska utbildningar. Branschen och samhället i stort behöver all kompetens vi kan tillvarata för att möta kommande samhällsutmaningar, säger Jonas Gustavsson, VD för ingenjörs- och designföretaget ÅF som tar emot praktikanter bland annat genom Tekniksprånget i ett pressmeddelande. 

Sammanlagt 60 procent av alla universitets- och högskolestuderande i landet är kvinnor, men samtidigt utgör endast 30 procent av antalet studerande på teknikutbildningarna. 

Det låga antalet kvinnor vid teknikutbildningarna beror dock inte på ointresse från kvinnorna. I en undersökning angav 93 procent av unga män i Blekinge och 81 procent av unga kvinnor i länet att det var ”hög sannolikhet” att de valde en högre teknisk utbildning. Men 32 procent av unga kvinnor i Blekinge svarade att de var osäkra på var en teknisk utbildning leder och elva procent av kvinnorna i Blekinge befarade att ”Matematiken skulle bli för svår”. 

– Tekniksprånget visar tydligt att det är först när unga kvinnor ges möjlighet att testa på livet som ingenjör som det verkliga resultatet kommer. Hela 50 procent av alla som gjort Tekniksprångspraktik och sedan söker till högskolan är unga kvinnor, säger Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för IVA-programmet Tekniksprånget i ett pressmeddelande. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar