Laddar

Stefan minns Aretha Franklin: "Få andra kunde förena smärta med ömhet som hon"

Evenemangsprofilen från Blekinge sörjer en älskad artist.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Stefan Andersson på eventbolaget Paraply Produktion i Karlskrona har ofta i sociala medier uttryckt sin uppskattning för sångerskan Aretha Franklin som avled i veckan, 76 år gammal.

När budet om hennes död kablades ut under torsdagseftermiddagen blev han mycket nedstämd.

– Det första jag hörde med Aretha var nog Respect. Men det var inte då jag fastnade. Jag jobbade en kort period i en skivaffär och jag minns att jag hatade mycket av det Aretha gjorde under 80-talet. Men sedan var det en vän till mig som en kväll spelade My cup runneth over och då hände något. Efter det backade jag tillbaka och hittade allt det där som är så fantastiskt bra. 

Hur värderar du Aretha Franklins betydelse inom musiken?

– Arethas betydelse inte bara för soulmusiken utan för hela medborgarrättsrörelsen i USA har varit gigantisk. Jag tror inte vi här i Europa förstår. En del menar att Aretha haft lika stor betydelse som Martin Luther King. Frågar man mig är hennes röst, främst under 60- och 70-talen, i en klass helt för sig. Det finns ingen som kommer i närheten. 

Vad var det i hennes röst som var så förtrollande? 

– Omfånget såklart men framförallt tajmingen och hur hon kan hänga på ett ord eller en stavelse. Ofta på ställen där ingen annan skulle göra det. Dessutom är hon en utomjordisk pianist. Det glömmer man ofta bort. 

– Få andra sångerskor kunde förena smärta med ömhet på det viset hon gjorde. Till stor del tror jag det beror på den kaotiska och bitvis vidriga uppväxten hon hade. Aretha lyckades välja dom allra sämsta männen och blev mamma för första gången när hon var 14 år gammal. När hon var 16 var hon tvåbarnsmamma och innan hon fyllt 25 hade hon tre barn med tre olika män. Flera av dessa misshandlade henne och förnedrade henne. Det var ur detta hon hittade soulen och senare den outtröttliga kampen. Var hon hittade ömheten vet jag inte. Hennes liv var, trots alla framgångar, allt annat än en dans på rosor.

När var hon som allra bäst? 

– Lite slarvigt, och med några få undantag, skulle jag säga från mitten av 60-talet till mitten av 70-talet. 

Hur tror du att arvet efter henne kommer att leva vidare?

– Den låtskatt hon lämnar efter sig är ojämförbar.  Det kanske finns andra artister som haft fler hits men orkar man dyka lite djupare i hennes katalog finns det så overkligt mycket fantastisk musik, säger Stefan Andersson och fortsätter:

Aretha skrev relativt lite egen musik. Det finns pärlor som Day Dreaming och Rock steady som hon skrivit själv men Aretha gav sig ofta och helt orädd på andras låtar. Ibland när de fortfarande låg på listorna. Märkligt nog vred hon nästan alltid fram en ännu bättre version än originalet. Hon gjorde liksom andras guld till ännu mer värdefullt guld. Ett bra exempel är Simon and Garfunkels Bridge over Troubled Water.

Relaterade artiklar