Laddar

Speciell match väntar för KHK-talangen

Centerlöftet får spela på hemmaplan.

delningar

Under tisdagskvällen ska Karlskrona spela sin tredje försäsongsmatch efter mötena mot de allsvenska lagen Tingsryd (0–1) och Oskarshamn (3–2 efter straffar).

Denna gång åker man till Landsbro i Vetlanda kommun för match mot Linköping i Borohallen. För Joseph Jonsson i Karlskrona blir det en minst sagt speciell match eftersom han är född i Landsbro och har Boro/Vetlanda som moderklubb.

– Jag får komma hem och spela där man växte upp i hemmabyn och på hemmaplan. Det ska bli grymt kul och att möta Linköping där Henrik Törnqvist har spelat och Jimmy Andersson spelar där. Sedan har de Anton Karlsson som också kommer från Vetlanda. Det ska bli grymt kul, säger Joseph Jonsson.

Hur har snacket varit innan?

– Det har väl inte snackats så där jättemycket. Det är mest folk hemifrån som hört av sig och sagt att man ska komma för att kolla – släkt och vänner sådär. I laget har vi snackat om att det är en viktig match och att vi vill ha vår första vinst för säsongen så vi vill ha en vinst helt enkelt.

Joseph Jonsson är 19 år gammal i dag men under säsongen 2012/13 fick han debutera i division 2 med Boro/Vetlanda som 14-åring. Den säsongen blev det två matcher med A-laget innan han drog vidare till Tingsryd och HV71.

– Det är den största grejen jag var med om i den hallen när jag fick spela med A-laget som 14-åring. Det är nog enda gången jag varit riktigt nervös och det var derby mot Nässjö hemma så jag var riktigt nervös. Det flöt på som vanligt men det är något jag haft med mig under debuten i HV71 och i Karlskrona.

2015/16 debuterade Jonsson i SHL med HV71 där det blev två matcher. Till förra säsongen värvades han till Karlskrona och inledde i J20 innan det blev 39 matcher i SHL med A-laget för centern.

– Det började väldigt bra i J20 så jag fick chansen i A-laget efter skador och sjukdomar. Det var mycket att komma in i ett annorlunda spelsystem och SHL överhuvudtaget. Samtidigt producerade jag inte som jag hade hoppats och önskat. Jag försökte spela efter de instruktioner jag fick av tränarteamet och den delen tyckte jag att jag gjorde bra. Det hade varit skönt med någon kasse eller assist också men det är väl bara att jobba på så kommer det också.

Hur skulle du beskriva din roll i laget?

– Främst är jag en spelare som är bra med pucken som gillar att skapa till åt mig och mina medspelare. Skottet har jag utvecklat de senaste säsongerna så rollen är i laget är lite tidigt att säga om. Jag krigar om en plats i laguppställningen och där har jag mina tankar nu.

Det blev inga poäng under den första säsongen i SHL med Karlskrona. I J20 däremot stod Jonsson för 25 poäng (12+13) på 26 matcher och var även assisterande kapten i laget.

– Jag gjorde runt 25 matcher och där var rollen väldigt annorlunda och mer lik den roll jag hade som ung spelare. Jag var en ledande spelare, hade en bokstav på bröstet och fick bära mycket ansvar. Sånt trivs man givetvis väldigt bra med. Just nu är mitt fokus bara på att ta en plats i laget bland de tolv första forwardsen. Givetvis att göra något mål eller assist är något jag också strävar efter.

Matchen mot Linköping blir Karlskronas första mot SHL-motstånd och förhoppningen är såklart att ta hem en seger efter full tid.

– Jag har väl inte jättekoll men vi har lite att gå på efter vad vi sett från förra året. Jag får kanske fiska lite från Jimmy och Anton hur de har sett ut (skratt). Vi ska nog titta på lite video efter vår morgonvärmning men fokus är på vårt spel och våra grunder.

Karlskronas lag mot Linköping

Forwards

Mattias Guter – Joel Kellman – Marcus Paulsson

Emil Lundberg – Morten Madsen – Joachim Rohdin

Henrik Törnqvist* – Emil Larsson – Konstantin Komarek*

Joseph Jonsson – Kristoffer Söder – Ludwig Blomstrand*

Backar

Henrik Nilsson, Mattias Karlsson, Alexander Deilert, David Printz, Daniel Gunnarsson, Cory Murphy*, Victor Aronsson

Målvakt

Johannes Jönsson (Henrik Lundberg*)

*Nyförvärv inför denna säsong

 

Karlskronas försäsongsmatcher

17/8: Tingsryd-Karlskrona 1–0 (Nelson Garden Arena, Tingsryd)

24/8: Karlskrona–Oskarshamn 3–2 e.str. (Soft Center Arena, Kallinge)

29/8: Karlskrona–Linköping (Borohallen, Landsbro)

7/9: Karlskrona–Malmö (NKT Arena, Karlskrona)

12/9: Karlskrona–Rögle (Jössarinken, Mörrum)

14/9: Karlskrona–Växjö (NKT Arena, Karlskrona)

Relaterade artiklar