Laddar

Sölvesborgsbrödernas öl på skånsk festival

"Jag tror att folk kommer att bli förvånade".

delningar

Allting började med en fredagsöl för några år sedan. Tanken på att brygga ett eget öl kom till liv och 2015 etablerades varumärket Röstånga Raj Raj av bland annat bröderna Daniel Unnerbäck och Johan Dalén, bägge från Sölvesborg.

Basen för bryggeriverksamheten är nämligen Röstånga i Svalövs kommun i Skåne och nu till helgen har man siktet inställt på Malmös första folkölsfestival som äger rum på Slottsträdgårdens kafé. 

– Jag tror att vår Cold Brew-folköl kommer att väcka berättigad uppmärksamhet på mässan. Det är en välhumlad med fruktiga, friska citrusdofter i näsan, IPA-karaktär i gommen och sedan en mycket behaglig eftersmak av kaffe som rullar in sedan man satt ner flaskan eller glaset. Jag tror att folk kommer att bli förvånade över att det går att få ner så mycket smak i en folköl, säger Johan Dalén självsäkert.

I dag brygger Raj Raj både lättöl, folköl och starköl.

– En målsättning från början har varit att också brygga riktigt god lättöl och folköl. Det ska vara möjligt att alltid dricka en god öl – även om man är ute på lunchen, kör bil eller av annan anledning vill avstå alkohol, säger Johan Dalén som vill betona att det är hans bror Daniel som är den som kör det tunga lasset i bryggeriföretaget.

Redan innan helgens folkölsfestival har man rönt en viss framgång med sina produkter.

– Vi gjorde en Cold Brew Coffee IPA till Malmömässan, som blev den högst rejtade bland deltagarna där. Vi hade tänkt att den skulle räcka hela helgen, men den tog slut på fyra timmar. Det är den ölen som vi nu har gjort en folkölsvariant av, och vi samarbetar med Baristashopen.se, som är Sveriges ledande distributör av hantverkskaffe och nu har tagit fram ett kaffe som ska passa smakerna i ölen perfekt.