Snart öppnar deklarationen – detta behöver du ha koll på

Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket. Genrefoto: Skatteverket, Matilda Larsson.

Skatteverkets glädjebesked – så får du rekordtidig återbäring i år.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Den 19 mars klockan 07.00 öppnar årets deklaration.

Över åtta miljoner personer ska deklarera i år. Alla som har BankID kan gå in på Skatteverkets hemsida eller i Skatteverkets app. Det går bra även för den som ännu inte fått sin pappersdeklaration.

Den som deklarerar digitalt senast den 2 april, utan att göra ändringar eller tillägg, kan få skatteåterbäring redan andra veckan i april, den 9-12 april. 

– Alla kan deklarera digitalt, både de som ska godkänna och de som ska ändra eller lägga till uppgifter. Förra året deklarerade fler än fyra av fem digitalt. Den som sålt bostad eller aktier eller ska redovisa näringsverksamhet rekommenderar jag framför allt att använda e-tjänsten på skatteverket.se. Där är fler uppgifter ifyllda och den nya skatten räknas ut direkt. Risken för fel är väsentligt mindre än för den som deklarerar på papper, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

– Den som deklarerar digitalt får även en kvittens på att deklarationen är inlämnad, vilket många tycker känns tryggt. Du deklarerar digitalt via Skatteverkets app eller e-tjänst. Med telefon eller sms kan du också enkelt godkänna deklarationen, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Sista dagen att deklarera är den 2 maj. Då kan man få sina pengar tillbaka i början av juni. Det gäller även dem som deklarerar på papper. Förra året fick de vänta till augusti. Den som ska betala skatt ska göra det senast i november.  

– Men den som vill bli klar med allt på en gång behöver inte vänta utan kan betala med Swish samtidigt som man deklarerar i e-tjänsten, säger Johan Schauman.

Här är nyheterna i årets deklaration:

✓ Färre villkor för skatteåterbäring i april. Alla som deklarerar digitalt utan att göra ändringar eller tillägg senast den 2 april kan få tidig återbäring.

✓ Tidigare återbäring för pappersdeklaranter – i juni istället för som tidigare augusti, för den som deklarerar senast den 2 maj.

✓ Tidigare återbäring för företagare som deklarerar på papper – i juni istället för september för den som deklarerar senast den 2 maj.

✓ Tidigare återbäring för företagare med anstånd att lämna senare – i augusti istället för september.

✓ Förbättringar i tjänsten för den som anlitar redovisningsbyrå för deklarationen.

✓ Skatteverkets digitala medarbetare Skatti kan svara på allmänna deklarationsfrågor på skatteverket.se.

✓ Fysiska brevlådor för pappersdeklarationer kommer att finnas på ett 60-tal orter 16 april-2 maj. www.skatteverket.se/pappersdeklaration

✓ Kvarskatt kan swishas direkt eller i portioner fram till förfallodagen, i de flesta fall den 12 november, för den som vill dela upp sin betalning. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar