Laddar

SMHI:s vädervarning för Blekinge

"En klass 1-varning som gäller".

delningar

Klockan 10.13 under onsdagen gick väderinstitutet SMHI ut med en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i Blekinge län.

”Under sena kvällen och natten sydväst 21-24 m/s över sydöstra delen av området”, skriver man på sin hemsida.

– Det kommer hårda vindbyar i Blekinge så det är alltså inte en stormvarning utan en klass 1-varning som gäller för kvällen och natten. Det ser ut att bli rejält blåsigt, framförallt i södra delarna av Blekinge. Allra blåsigast blir det kring kusten, som det brukar vara. Sedan avtar det ganska snabbt under morgontimmarna, säger SMHI-meteorologen Mattias Lind.

I den sydligaste delen av landet har SMHI gått ut med flera vädervarningar och på södra Östersjön varnas det för kuling och vindar på upp till 23 m/s.

Ovädret började märkas av under eftermiddagen men de kraftigaste vindbyarna förväntas komma kring midnatt. I södra Blekinge blir vädret som värst och främst i den sydöstra delen, kring Karlskrona.

– Under hösten och vintern är det väl relativt vanligt ändå med klass 1-varningar. I den delen av landet brukar det vara rätt blåsigt och i just dessa områden där det är varningar just nu. Så det händer normalt sett flera gånger under varje höst och vinter, säger Mattias Lind.

Hur blir vädret under veckan?

– Vi har regn och blåst som ska passera. Sedan i morgon drar det bort och fortsätter att vara lite blåsigt, fast då är det inget vi varnar för. Det kan vara en del skurar under eftermiddagen men det värsta drar bort. Så fortsätter det framåt med ganska växlande väder och en del skurar, men även plats för en del sol. Så rätt ostadigt väder blir det under resten av veckan.

Relaterade artiklar