Laddar

SD-politiker i Kunskapsnämnden: ”Ovanligt utvecklad skäggväxt för att vara högstadieelev”

Kommenterade pojkars utseende i Facebookinlägg.

delningar

I veckan fick politikerna i Kunskapsnämnden i Karlskrona en chans att besöka Rödebyskolan.

Man fick fika och mat och även en pratstund med rektorn. Man besökte förskoleklasser och lite äldre barn. Några högstadieelever hann man dock inte hälsa på.

På kvällen beskrev en av de sverigedemokrater som sitter i Kunskapsnämnden sina upplevelser från besöket och berättade då hur  skolans rektor under dagen talat om den lyckosamma integrationen av nyanlända elever.

I samband med detta gör SD-politikern sedan en egen reflektion där utseendet på några av eleverna spelar en central roll.

SD-politikern skriver:

”Rektorn säger att man har lyckats mycket bra med integrationen av nyanlända på skolan och att man håller integrationen på en lagom nivå på mellan 10 och 20 procent av klasserna. Så jag antar att det enbart var en tillfällighet att de nyanlända pojkarna vi såg i matsalen (ca: 10 st) satt vid 2 bord för sig själva längst bort i matsalen och att vissa av dessa pojkar hade en ovanligt utvecklad skäggväxt för att vara högstadieelev förmodligen beror på genetiska skillnader gentemot svenska pojkar i samma ålder.”

24Blekinge.se har tagit kontakt med SD-politikern i Kunskapsnämnden för att utveckla frågan.

Vad menade du med formuleringen kring skäggväxt?  – Jag tycker bara att det är lite märkligt hur det kan skilja sig så i utvecklingen hos olika pojkar.

På vilket sätt är det relevant i frågan om integration? – Endast en enkel fundering, ingenting som har med integrationen att göra alls.

Det var ju du själv som i meningen tidigare kopplade det just till rektorns uttalande om att man lyckats bra med integrationen. – Nej, jag skriver ju att jag tror det var en tillfällighet. Det är ingenting jag kopplat i hop medvetet i alla fall.

SD-politikerns inlägg på Facebook fick en del kommentarer som ifrågasatte varför man beskrev pojkarnas utseende. Något politikern besvarar med:

– Det handlar inte om att kommentera någons utseende, så klart. Det är en fundering kring hur det kan skilja sig så i utvecklingsfasen mellan olika gener.