Säsongspremiär för Dotto-tåget: "Det bästa är att träffa allt folk"

Håkan Gustafsson och hunden Einar kör återigen det blå Citytåget runt i Karlskrona med premiär under lördagen.

delningar

Nu är det dags att starta upp tågsäsongen. Det lilla blå Dotto-tåget som under de senaste åtta åren har kört runt med Karlskronabor och turister under sommarsäsongerna beger sig under lördagen ut på årets premiärrunda. Håkan Gustafsson har agerat chaufför de senaste fem, sex åren och tar med sig den tågälskande hunden Einar under lördagen. Einar gjorde succé på tåget förra sommaren.

– Jag kör tåget och sköter det mesta kring det. Einar har åkt med hela förra sommaren och han är väldigt förtjust i att sitta med här på tåget. Han är med de två första rundorna i morgon och brukar komma sporadiskt och åka med. Men Einar är inte min, det är en släkting till min chef som äger honom, säger Håkan Gustafsson.

Einar. Pressfoto: Karlskrona City

Premiären för citytåget går av stapeln under lördagen den 4 maj, klockan 11.00 från Ronnebygatan/Klaipedaplatsen i Karlskrona. Utöver Håkan Gustafsson är även Jan Resebo chaufför på citytåget.

Vad är det som är så bra med att köra tåget?

– Det bästa med det är att träffa allt folket man träffar, och att köra runt och få se allt. Man blir lätt hemmablind, men man får höra så mycket när man sitter där – hur grant vi bor och hur vackert det är. Det är inte alltid vi som bor här ser det, säger Håkan Gustafsson.

Tåget börjar köra klockan 11.00. I början av säsongen kör det bara på lördagar, men när skolan har slutat kör tåget på lördagarna fram till klockan 16.00 och under vardagarna fram till klockan 18.00. Priserna behålls på 20 kronor per person då de vill ge alla möjligheten att kunna åka med, kanske till och med fler än en gång.

– Vi har diskuterat det här och 20 kronor är en bra summa. Vi får mycket folk då. Alla ska ha möjlighet att få åka med och det blir inget gnäll om att priset är för dyrt. För många år sedan åkte jag ett sådant här tåg på Gotland och då kostade det 75 kronor, så vi tycker att vi håller ett bra och lågt pris. Vid bokningar har vi däremot en framkörningsavgift efter klockan 18.00 och vid bokningar har vi höjt priset med 25 procent under lördagar och söndagar. Men om man åker som vanligt utan att boka innan kostar det 20 kronor, säger Håkan.

Pressfoto: Karlskrona City

Tåget kör två olika rutter och varje runda tar omkring 25 minuter att åka.

Vilka är dina vanligaste resenärer?

– Det är pensionärer som kommer och åker varenda dag och tycker att det är roligt. Sedan är det naturligtvis barn. När vi kör hela veckorna blir det mycket turister och då är det mest vuxna. Vi brukar köra en bra bit in i september. Tåget har blivit så populärt så det är bokat stora delar av säsongen, alla kryssningar bokar och sedan bokas tåget även för bröllop och firmafester, så det är inte säkert att man kan få åka med varje dag, säger Håkan Gustafsson.

Hur känns det nu inför premiären?

– Jag tycker det känns bra, men det är synd att vi inte har vädret med oss. Vi har brukat börja en vecka senare än vad vi gör nu, men vi hade en diskussion i går och jag sa att vi kör. Blir det skitväder kan vi inte göra annat än att ställa in. För min del spelar inte vädret så stor roll, men det är två vagnar som är inglasade och en är öppen. När man kommer till sjökanten är det inte så roligt att sitta där om det regnar. Vi fick faktiskt ställa in i somras men då var det på grund av värmen. Det var alldeles för hett – man höll på att svimma. Men som det ser ut nu blir det åkturer mellan 11.00 och 16.00 i morgon lördag. 

Håkan Gustavsson till höger, med kompanjonen Jan Resebo. Foto: Privat

FAKTA

Så kör de två turerna:

Tågtur nummer 1: Klaipedaplatsen, parken, hamnen, marinmuseum, sparre, rosenbom, Örlogsbasen, klockstapeln, Stortorget

Tågtur nummer 2: Klaipedaplatsen, rådhuset, klockstapeln, Örlogsbasen, varvet, Björnholmen, Kilströmskaj, fisktorget, hantverkargatan, borgmästaregatan, Stortorget

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar