Så mycket har bostadspriserna ökat i Blekinge

. - Foto: Mostphotos

Fortsatt låga räntor och en generell bostadsbrist två förklaringar till ökningen.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Huspriserna har ökat markant de senaste åren. Några av förklaringarna antas vara fortsatt låga räntor och en generell bostadsbrist.

Mest har villapriserna stigit i Västra Götalandskommunen Grästorp, med 74 procent. Även i kommunerna Ovanåker, Aneby och Hedemora har priserna varit på kraftig uppgång med 71, 70 respektive 68 procent. De län som har haft störst ökning i pris är Gotland, Gävleborg och Dalarna. I botten hamnar istället Stockholms, Norrbottens och Skåne län, med 33, 35 och 37 procent.

– Trots att de senaste åren har präglats av en aningen ostabil bostadsmarknad har priserna på villor fortsatt öka i stadig takt. Det beror till stor del på att utbudet i många delar av landet inte möter efterfrågan och en av de främsta orsakerna till det är inlåsningseffekter. Många äldre bor kvar i sina villor på grund av det höga skattetrycket och det minskar i sin tur rörligheten på marknaden. För att främja en sund bostadsmarknad med högre rörlighet behöver det byggas fler bostäder där människor vill bo och man måste även se över de regler som försvårar bostadsbyten, säger Liza Nyberg, VD på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Bland Blekingekommunerna har medelpriset på villor ökat allra mest i Olofström. De senaste fem åren har villapriserna i kommunen gått upp med 57 procent och medelpriset ligger nu på 1 150 893 kronor.

Därefter kommer Karlskrona kommun där medelpriset ökat med 40 procent under samma period och där medelpriset nu ligger på 2 398 025 kronor. På tredje plats återfinns Karlshamn där medelpriset ökat med 39 procent och medelpriset ligger nu på 1 898 611 kronor. Därefter kommer Sölvesborgs kommun som redovisar en prisökning på 38 procent och ett medelpris på 1 776 414 kronor.

Den minsta prisökningen stod Ronneby kommun för där villapriserna de senaste fem åren ökade med 33 procent och där medelpriset nu ligger på 1 600 315 kronor.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar