Så mycket ekostöd har lantbrukarna i Blekinge fått

"Syftet med stödet är att öka den ekologiska produktionen för att få positiva effekter på miljö, klimat, djurhälsa och landsbygdsutveckling", säger Heidi Mägi.

delningar

Sedan 2015 har lantbrukare i Linköping, Gotland och Skövde fått mest stöd för ekologiskt jordbruk. Det visar siffror från Jordbruksverket som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Sammanlagt har cirka en halv miljard kronor delats ut per år sedan 2015.

– Det uttalade syftet med stödet är att öka den ekologiska produktionen för att få positiva effekter på miljö, klimat, djurhälsa och landsbygdsutveckling, säger Heidi Mägi, stödsamordnare på Jordbruksverket, till Nyhetsbyrån Siren.

I Blekinge har lantbrukarna i Karlskrona samt Ronneby fått mest ekostöd, drygt 5,5 respektive 5,4 miljoner under de senaste åren.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Stödet gäller för både omställning till ekologiskt lantbruk och för löpande ekologisk produktion. All ekologisk jordbruksmark berättigar dock inte automatiskt att man får ersättning.

– Antal djur lantbrukaren håller kan begränsa ersättningen. Om en lantbrukare har exempelvis 100 hektar vall men bara 50 nötkreatur, får lantbrukaren endast ersättning som motsvarar 50 hektar av vallarealen, säger Eric Markus, utredare på Jordbruksverket.

FAKTA

Stöd för ekologiskt jordbruk:

• Det nuvarande stödet ges från och med 2015 inom ramen för landsbygdsprogrammet.

• Ett åtagande för att ställa om till ekologiskt jordbruk gäller i regel i två år, medan ett åtagande för certifierad ekologisk produktion löper på fem år. Detta kan sedan förlängas med ett år i taget. Ersättningarna ligger på samma nivå oavsett åtagande.

• Stödutbetalningarna bygger på att uppsatta villkor följs, annars kan Jordbruksverket utfärda återkrav.

• 20 procent av jordbruksmarken i Sverige brukas idag ekologiskt, enligt myndighetens senaste siffror.

Källa: Jordbruksverket

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar