Laddar

Så mycket bostad får du för årslönen i Blekinge

Skillnaderna i landet är enorma gällande bostadspriset per kvadratmeter i relation till årslönen.

delningar

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har med hjälp av siffror från SCB och Svensk Mäklarstatistik gjort en kartläggning av var i landet man får mest bostadsyta i relation till den genomsnittliga bruttoårslönen.

Resultatet visar att bostadsköparna får flest antal kvadratmeter bostadsrätt i Hofors kommun. Här ger en genomsnittlig årsinkomst hela 175 kvadratmeter boyta. Allra minst boyta för årslönen får du i Stockholm, med endast fyra kvadratmeter bostadsrätt.

I Karlshamns kommun får bostadsköpare 19 kvadratmeter bostadsrätt för sin årslön och 17 kvadratmeter villa. Då räknas en genomsnittlig bruttoårslön på 252 236 kronor med ett kvadratmeterpris för en bostadsrätt på 13 217 kronor/kvadratmeter.

Karlskrona får bostadsköpare nio kvadratmeter bostadsrätt och 13 kvadratmeter villa för årslönen. I Sölvesborg får boende hela 20 kvadratmeter bostadsyta för en bostadsrätt och 15 kvadratmeter för en villa.

I Ronneby får man 22 kvadratmeter bostadsrätt för årslönen och 20 kvadratmeter villa. I Olofström får boende hela 56 kvadratmeter bostadsrätt och 34 kvadratmeter villa.

– Rådet till den som ska köpa bostad är att planera sin boendeekonomi utifrån de egna förutsättningarna och alltid kalkylera för högre boendekostnader genom att bygga upp en buffert, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Relaterade artiklar