Så många får hjälp mot spelmissbruk: "Siffrorna kommer att stiga"

Foto: Alexander Kirch

Nya siffror från Socialstyrelsen visar hur många svenskar som i november förra året fick pågående hjälp för spelmissbruk.

delningar

Den första november 2018 hade omkring 250 personer i Sverige pågående hjälp med anledning av spelmissbruk. Det visar nya siffror från Socialstyrelsen, som för första gången sedan lagändringarna förra året publicerar statistik om den här typen av missbruk.

– Vi tror att siffrorna kommer att stiga framöver, när kunskapen om, och tillämpningen av, lagen blir etablerad. Samt när inrapporteringen blir bättre, säger Daniel Svensson, utredare på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

Lagändringen som kom till 1 januari 2018 innebär att kommuner och regioner är skyldiga att erbjuda insatser till spelmissbrukare. Då det är första gången statistik över insatserna samlas in har rapporteringen inte varit tvingande, något som Socialstyrelsen anses ska beaktas vid tolkning av siffrorna.

I Blekinge vårdades 12 personer för spelmissbruk i november i fjol, vilket var näst flest i landet. Flest hade Skåne län med 44 personer. Tre av fyra som hade stödinsatser för sitt missbruk i landet var män.

Det går inte att exakt fastställa hur många i Sverige som missbrukar spel om pengar i Sverige, men enligt Folkhälsomyndighetens beräkningar är det omkring 30 000 personer. Det betyder alltså att det är få personer som får eller söker hjälp kring sitt spelmissbruk.

Problematiken kring spelmissbruk återspeglas dessutom inte i Socialstyrelsens statistik över diagnosen spelberoende. År 2017 var antalet diagnoser i slutenvården och/eller specialiserad öppenvård 677 stycken.

– Det råder viss begreppsförvirring på området. Alla som har spelproblem har ju inte varit hos läkaren och fått en diagnos, och hur många som verkligen uppfyller kriterierna för en diagnos, det vet nog ingen, säger Daniel Svensson till Nyhetsbyrån Siren.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar