Så många chefer är kvinnor i Blekinges kommuner

Störst andel kvinnliga chefer finns inom hälso- och sjukvård samt utbildning.

delningar

Enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) var i snitt 40 procent av cheferna i landet kvinnor under 2017. Samma siffra gällde i Sölvesborg medan övriga kommuner i Blekinge låg något lägre. Mest ojämn fördelning mellan män och kvinnor var det i Ronneby, där endast 31 procent av cheferna var kvinnor.

– Kvinnor är ofta chef i kvinnodominerande yrkesgrupper och männen finns ofta i de mansdominerande, som byggverksamhet och tillverkning. Störst andel kvinnliga chefer finns inom hälso- och sjukvård samt utbildning, säger Linn Eriksson, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

I Gnosjö var ungefär en femtedel, 22 procent, av cheferna kvinnor 2017, vilket är den lägsta andelen i landet. Norsjö hade den högsta andelen kvinnor, 58 procent, i chefposition.

Statistiken är hämtad från SCB:s yrkesregister och gäller förvärvsarbetande anställda i åldern 16-64 på hela arbetsmarknaden. Politiker, högre tjänstemän och vd:ar är exkluderade.

I över hälften av kommunerna var könsfördelningen bland cheferna jämställd 2017, om det definieras som att ena könet har minst 40 procent av chefspositionerna.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar