Laddar

Så många blekingar cyklar på vintern

Över 3 000 personer har tillfrågats.

delningar

Trots att is eller snöhalka pekats ut som bakomliggande orsak till var femte singelolycka där cyklisten skadats allvarligt är det många i Sverige som väljer cykeln även vintertid.

Försäkringsbolaget If har tagit fram siffror på hur det ser ut med cyklandet på vintern i olika delar av landet och det visar sig att flest vintercyklister finns i Skåne och Halland.

Där väljer hela 54 procent cykeln vintertid.

I Blekinge är motsvarande siffra 41 procent vilket placerar vårt län på plats nummer sju i riket, en aning över riksnittet på 35 procent.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av försäkringsbolaget If och bygger på 3 518 intervjuer av människor över 18 år.

Här är topp 10:

Skåne, 54 procent

Halland, 54 procent

Kronoberg, 50 procent

Uppsala, 47 procent

Örebro, 47 procent

Kalmar 45 procent

Blekinge, 41 procent

Östergötland, 38 procent

Värmland, 37 procent

Västerbotten, 35 procent

– Cykeln har ett rykte om sig att vara ett sommarfordon. Men så behöver det inte vara, det funkar utmärkt att cykla även på vintern. Men det kan i så fall vara klokt att se efter sin cykel lite noggrannare så att man har fungerande reflexer och lampor för vintermörkret och däck som klarar halare vägar, säger Irene Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsforskare på If.

– På torr snö funkar sommardäcken fortsatt ganska bra, men när det råder ishalka måste man helt enkelt ha dubbar för att få fäste i svängarna. Med det väder som vi har just nu på många ställen i mellersta Sverige, där temperaturen är låg utan att någon snö fallit, känns det särskilt viktigt, fortsätter hon.

Relaterade artiklar