Så många blekingar cyklar på vintern

Över 3 000 personer har tillfrågats.

delningar

Trots att is eller snöhalka pekats ut som bakomliggande orsak till var femte singelolycka där cyklisten skadats allvarligt är det många i Sverige som väljer cykeln även vintertid.

Försäkringsbolaget If har tagit fram siffror på hur det ser ut med cyklandet på vintern i olika delar av landet och det visar sig att flest vintercyklister finns i Skåne och Halland.

Där väljer hela 54 procent cykeln vintertid.

I Blekinge är motsvarande siffra 41 procent vilket placerar vårt län på plats nummer sju i riket, en aning över riksnittet på 35 procent.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av försäkringsbolaget If och bygger på 3 518 intervjuer av människor över 18 år.

Här är topp 10:

Skåne, 54 procent

Halland, 54 procent

Kronoberg, 50 procent

Uppsala, 47 procent

Örebro, 47 procent

Kalmar 45 procent

Blekinge, 41 procent

Östergötland, 38 procent

Värmland, 37 procent

Västerbotten, 35 procent

– Cykeln har ett rykte om sig att vara ett sommarfordon. Men så behöver det inte vara, det funkar utmärkt att cykla även på vintern. Men det kan i så fall vara klokt att se efter sin cykel lite noggrannare så att man har fungerande reflexer och lampor för vintermörkret och däck som klarar halare vägar, säger Irene Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsforskare på If.

– På torr snö funkar sommardäcken fortsatt ganska bra, men när det råder ishalka måste man helt enkelt ha dubbar för att få fäste i svängarna. Med det väder som vi har just nu på många ställen i mellersta Sverige, där temperaturen är låg utan att någon snö fallit, känns det särskilt viktigt, fortsätter hon.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar