Så blir Harry Potter-dagen i Ronneby: "Skapa känslan av Hogwarts"

Pressfoto/ Veronica Nord, bibliotikarie Ronneby Kommun. Foto: Privat

Det bjuds på flera roliga aktiviteter under Harry Potter-dagen. "Tanken är att de ska få känslan av att stiga in i Harry Potter-världen", säger bibliotekarien Veronica Nord.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Den 2 maj firas den internationella Harry Potter-dagen runt om i världen. Dagen uppmärksammas även på Ronneby bibliotek två dagar senare, lördagen den 4 maj, med en Harry Potter-dag. Dit kan man komma utklädd som häxa, trollkarl, magiskt vidunder eller som en helt vanlig mugglare.

Hur kom ni på att dagen skulle firas i Ronneby?

– Det var en personlig anledning. Jag har alltid gillat Harry Potter och vi märker på utlåningsstatistiken att det fortfarande är populärt. Vi uppmärksammade dagen förra året också och det blev lyckat. Det kom ett 30-tal unga som var på biblioteket och var utklädda, så det var jättekul. Jag tänkte att vi måste göra om det detta, säger bibliotekarien Veronica Nord som arrangerar dagen, till 24Blekinge.se.

Hur många tror ni att ni lockar i år?

– I alla fall lika många, för det är på en helgdag i år och förra året var det på en studiedag. Men man vet aldrig vad som händer och hur många som kommer – det är det som är så spännande när man arrangerar sådant här, säger Veronica Nord.

På plats finns bland annat en green screen där man kan stiga in i Harry Potters värld. Det finns även möjlighet att göra ett eget Harry Potter-inspirerat armband och i samarbete med Slöjd i Blekinge finns chansen att skapa sin egen minihäxa eller minitrollkarl.

– I år har vi mer samarbetspartners. Mediepedagogen Alexander Lewin kommer att hjälpa till och ha green screen och fixar med det tekniska. I en green screen kan man stå och se sig själv vara inne i Harry Potters värld. Vi gör även stop motion, där vi använder legogubbar från Harry Potter och tar foton och flyttar på gubbarna i en löpande serie, så att det ser ut som om de rör sig, säger Veronica Nord.

På biblioteket kan man även gå Dumbledores kluriga tipsrunda och det finns möjlighet att teckna en Harry Potter-inspirerad teckning, med chans till priser.

– Förhoppningsvis blir det en lyckad dag. Vi har mer aktiviteter nu än förra året och håller bland annat lektioner i trolldryckskonst. Vi vänder oss till de som älskar Harry Potter och försöker göra det här ganska brett för att det ska vara kul för alla åldrar, säger Veronica Nord, och fortsätter;

– Tanken är att de ska få känslan av att stiga in i Harry Potter-världen så gott det går på ett bibliotek – vi vill skapa känslan av att vara på Hogwarts. Och har du en ren, överbliven strumpa där hemma kan du ta med den och ge den till Dobby så att han får bli en fri husalf.

FAKTA

Så blir programmet:

10.00—10.30 Harry Potter genom tiderna. Vad betyder Harry Potter för dig? Tycker du att böckerna eller filmerna är bäst? Vilken är din favorit karaktär? Vi samlas och pratar om Harry Potter och går igenom vad som finns att göra under dagen. 

11.00—11.30 Trollformellära 

11.00—13.30 Introduktion till Stop-Motion. Få Harry Potter att komma till liv! Ingen föranmälan, men begränsat antal platser. 

12.30—13.30 Trolldryckskonst

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar