S+L+C+V ska lägga gemensam budget

Efter högerpartiernas planer på samstyre - i dag kallade oppositionen i Sölvesborg till gemensam presskonferens.

delningar

Förra veckan blev det nya styret i Sölvesborg en riksnyhet.

I torsdags avslöjades det att M, SD, KD och det lokala SoL-partiet skapar en gemensam samarbetskoalition där posten som kommunstyrelsens ordförande går till Louise Erixon från SD medan Moderaterna får posten som ordförande i kommunfullmäktige.

De fyra partierna har tillsammans 27 av 49 mandat i kommunfullmäktige men riktlinjerna från Moderaterna och KD centralt har hela tiden varit att inte samarbeta med SD, något som nu ändå sker.

Sverige ser inte likadant ut i hela landet. Här i södra Sverige har vi inte samma situation som i Stockholm men vi har valt att få till en stabil majoritet som gör att vi kan driva igenom vår politik, sade Moderaternas gruppledare Emelie Pilthammar på förra veckans pressträff.

Nu i dag måndag har fullmäktiges resterande partier valt att kalla till en gemensam presskonferens.

Enligt den inbjudan som gick ut till media i fredags lovar man att berätta hur man nu väljer att gå vidare under den kommande mandatperioden.

Medverkar på pressträffen gör Johanna Beijer (S), Ulf Svensson (C), Lars Lamberg (L) och Willy Söderdahl (V).

– Jag är fast besluten att inte låta den högerextrema politiska svängningen ta udden av den positiva känslan och rörelsen som Sölvesborg har. Vi står för något annat. En motpol. Och vi är redo att bedriva offensiv oppositionspolitik, säger Johanna Beijer.

– Vi ser allvarligt på att man stryker pengar som går till projekt på landsbygden, säger Willy Söderdahl från Vänsterpartiet.

– Vi är överens om att bli grönare. Det ska bli mycket mer pro miljövänlighet, säger Beijer.

Nu ska de fyra partierna fördela uppdrag inom kommunala nämnder och styrelser till kommunfullmäktige den 17 december och tänker också lägga fram ett gemensamt budgetförslag.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar