Laddar

S hoppar av debatt: ”Jag tycker inte att partier ska anordna debatter”

Partiet bjöds in av SD. Då valde kommunalrådskandidaten att hoppa av.

delningar

Den 14 juni var det tänkt att en politiskt debatt mellan SD, M och S skulle arrangeras i Sölvesborg.

Initiativet kom från Sverigedemokraterna som lyckats värva den S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren som moderator.

Nu står det dock klart att Socialdemokraterna med kommunalrådskandidaten Johanna Beijer i Sölvesborg i spetsen, inte kommer att delta i debatten.

– Det stämmer. Jag hade önskat mig en mer neutral arrangör. Vi som partier är inte de som ska arrangera debatter, menar jag. Dessutom kommer det att komma fler debatter under året, arrangerade av Sveriges Radio och andra. Sedan passar inte heller datumet särskilt bra för min del, säger Johanna Beijer (S) till 24Blekinge.se.

Avhoppet har väckt reaktioner hos arrangören SD:

– Det är anmärkningsvärt att kommunens styrande parti vägrar att delta i en välfärdsdebatt inför valet med hänvisning till vem som bjudit in till den. Det är inte bara föraktfullt mot väljarna, utan även mot Stig-Björn Ljuggren eftersom Socialdemokraterna i och med detta signalerar att de anser honom inkapabel att leda en debatt på ett proffesionellt och opartiskt sätt. Men det är uppenbart att detta egentligen handlar om att man är rädd för att ta debatten med Sverigedemokraterna, menar SD:s gruppledare Louise Erixon i ett pressmeddelande.

Även moderaterna i Sölvesborg är negativa.

– För oss spelar det naturligtvis inte någon roll vem det är som bjuder in till debatt. Det viktiga är ju att den blir av och att invånarna får möjlighet att ta del av det politiska samtalet innan valet så att de får lättare att ta ställning. Att dessutom en sådan etablerad statsvetare skulle vara moderator såg vi som väldigt positivt. Vi beklagar Socialdemokraternas ovilja och nonchalans, säger moderaternas toppnamn Kith Mårtensson i en kommentar.

Socialdemokraternas Johanna Beijer förstår att SD och M nu drar politiska växlar på avhoppet men står fast vid sin åsikt.

– Det de säger får stå för dem.