Regeringen: Då förbjuds bensin- och dieselbilar

Genrefoton: Mostphotos, Matilda Larsson.

Den tillträdande regeringen får stark kritik från bilbranschen.

58 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under fredagen blev det klart att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kommer att fortsätta vara landets statsminister de nästkommande fyra åren där S tillsammans med Miljöpartiet kommer att bilda regering.

Den tillträdande regeringen har kommit överens om bland annat ett förbud mot att sälja nya bensin- och dieselbilar från 2030 i Sverige, vilket Allt om Bilar först rapporterade.

Den 1 juli 2018 infördes de nya skattereglerna för bonus-malus. Medan nyregistrerade fossildrivna fordon riskerar att åka på en rejäl skattesmäll, får fordon som släpper ut lite eller ingen koldioxid en ekonomisk bonus.

Men enligt regeringen krävs alltså mer för att minska utsläppen och enligt deras förslag ska man alltså förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar från och med 2030.

Regeringens plan får stark kritik från bilbranschen. Bland annat Mattias Bergman, vd på branschorganisationen Bil Sweden anser att det i dagsläget finns för många frågetecken.

– Jag tycker att man borde titta på Norge, som kommer att ha en fossilfri fordonsflotta innan 2030. Det lyckas de inte med genom förbud utan genom rätt styrmedel. Det viktigaste är att vi arbetar tillsammans för att få ner utsläppen och inte jagar olika förbud och böter. Frågan är helt enkelt vad man vinner med ett förbud, säger han till Allt om Bilar.

Det är i nuläget oklart om etanol- och biogasbilar som också går att tanka på bensin samt dieselbilar med den förnybara HVO-dieseln kommer att påverkas av regeringens överenskommelse.

En utredning ska tillsättas när den nya regeringen har tillträtt. Då kommer man bland annat bestämma om vilka bilar som ska omfattas av förbudet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar