Råttsanering i Blekinge ökar

Foto: Pressbild

"Råttor och människor trivs på samma platser".

delningar

2018 ökade Anticimex de traditionella råttsaneringarna i Blekinge med 49 procent jämfört med 2017. De digitala fällorna ökade samtidigt med 16 procent.

– Råttor och människor trivs på samma platser och gillar samma sorts mat, så i takt med att städer växer måste vi utveckla insatserna för att hålla råttproblemet i schack, säger Thomas Westman, skadedjursexpert på Anticimex, i ett pressmeddelande.

Hela 1465 stycken traditionella råttsaneringar gjordes i Blekinge under 2018. Utplacerat i länet finns det även 449 digitala råttfällor.

Varför de digitala råttfällorna har ökat är på grund av att det inte längre är tillåtet att lägga ut kemiska bekämpningsmedel, eller råttgift, permanent. De digitala fällorna använder sig inte av kempiska bekämpningsmedel.

– Under 80 år har vi sanerat råttor på samma sätt, men det sker en stor förändring just nu, säger Thomas Westman. Det gör att användningen av kemiska bekämpningsmedel minskar. 

De digitala fällorna har även visat sig vara effektiva

– Fångsterna i de digitala fällorna i avloppen minskar över tid och det beror på att råttpopulationen har minskat där, säger Thomas Westman. Sedan använder vi sensorer för att upptäcka nya råttor, och kan då sätta fällorna på rätt platser. Så om kommuner, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar samarbetar inom samma digitala lösning blir råttbekämpningen effektiv.  

FAKTA

Så undviker du råttor:

Råttor älskar vår mat, så lämna den inte framme.

Håll rent och städat i förråd och lager, råttor bygger gärna sina bon i bråte. 

Håll koll på växterna. Råttor klättrar bra och kan använda sig av klätterväxter, träd och buskar för att komma till balkonger eller ventiler.

Håll koll på soporna. Se till att det är lock på sopbehållare och att komposter är placerade en bra bit från fastigheten.

Använd digitala fällor. En digital fälla är uppkopplad och larmar så fort en råtta går i den. På så sätt kan man snabbt sätta in åtgärder där antalet råttor ökar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar